NOŽEM IZBO KOLEGU U HOLU ELEKTRONSKOG FAKULTETA: Nišlija (20) ipak ne ide na robiju, proglašen neuračunljivim!

Autor: kurir.rs, Republika

Hronika

22.04.2020

21:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nišlija B. S. (20), student Elektronskog fakulteta koji je 29. novembra prošle godine u holu ove visokoškolske ustanove izbo svog kolegu J. M. (20), neće krivično odgovarati jer je neuračunljiv. Iako mu se na teret stavlja pokušaj teško ubistva za koje je predviđena kazna od čak 40 godina, B.S. će izbeći robiju jer nije bio svestan svojih postupaka.

Foto: Ilustracija

Umesto u zatvor, on će biti poslat u psihijatrijsku ustanovu gde će ostati sve dok ne bude ustanovljeno da više nije opasan po okolinu.

Borislav Radonjić, portparol Višeg javnog tužilaštva saopštio je da je nakon sprovedene istrage, koja je uključivala i psihijatrijsko veštačenje osumnjičenog, ustanovljeno da on nije sposoban za suđenje.

Više javno tužilaštvo podnelo je Višem sudu predlog za izricanje mere bezbednosti obaveznog čuvanja i lečenja u psihijatrijskoj ustanovi B. S. zbog opravdane sumnje da je u neuračunljivom stanju izvršio protivpravna dela teško ubistvo u pokušaju u sticaju sa nasilničkim ponašanjem. On nije precizirao o kakvoj vrsti duševne bolesti se radi, s obzirom na to da bi se na taj način narušila privatnost osumnjičenog.

Kako je B. S. priznao neposredno nakon hapšenja, motiv brutalnog napada na fakultetskog kolegu bila je ljubomora.

- On je kazao da je bio zaljubljen u devojku sa kojom se J. M. zabavljao. Odlučio je da mu se osveti pa je na fakultet došao naoružan kuhinjskim nožem. Suparniku je zadao dva udarca u glavu a eskalaciju nasilnog ispada sprečilo je obezbeđenje fakulteta koje ga je savladalo i zadržalo do dolaska policije - navode naši sagovornici iz istrage.

RepublikaFoto: pixabay.com

B. S. je posle napada odbacio nož koji je policija pronašla u holu fakulteta.

- Mladić je odmah kazao da ima psihičkih problema. Objasnio je da je duže vreme bio zaljubljen u tu devojku te da ga je mnogo razočaralo što je počela da se zabavlja sa drugim mladićem. Zato je odlučio da se sa njima obračuna - objašnjavaju naši izvori.

B. S. početak postupka za izricanje mere bezbednosti čeka u pritvoru odakle će biti upućen u zatvorsku bolnicu. O njenom produženju ili prestanku na osnovu periodičnog izveštaja lekara i predloga medicinske komisije, odlučuje sud.

S obzirom na to da ova mera bezbednosti nije vremenski ograničena, B. S. bi mogao u bolnici da ostane do kraja života ukoliko se ustanovi da nema pomaka u njegovom lečenju.

U Srbiji, ove mere bezbednosti se sprovode u zatvorskim bolnicama u Beogradu, Vršcu, Novom Kneževcu i Psihijatrijskoj bolnici u Gornjoj Toponici kod Niša.

Viši sud će odlučiti o izricanju mere bezbednosti B. S. 15. maja za kada je zakazano postupanje po predlogu tužilaštva.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading