Korona ubila narko-mafiju! U toku najveći udar na podzemlje

Autor:

Hronika

17.04.2020

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pandemija izazvana virusom korona, koja preti da uništi ekonomije i najrazvijenijih zemalja, nije zaobišla ni tržište droge. U toku je najveći udar na svetsku narko-mafiju koji nije zaobišao ni srpsko podzemlje. Gubitke prave svi, od uličnih dilera do samih narko-bosova, koji organizuju šverc kokaina iz Južne Amerike.

Foto: Ilustracija

Globalna inicijativa protiv transnacionalnog organizovanog kriminala objavila je istraživanje "Kriminal i zaraza", koje je pokazalo da je na globalnom nivou izolacija u isto vreme zaustavila šverc marihuane, heroina i kokaina. Prema istraživanju, kao najveći evropski uzgajivač i izvoznik marihuane konsolidovala se Katalonija u Španiji, i to plantažama kojima upravljaju Srbi! Drogu sad verovatno skladište čekajući da se tržište ponovo otvori.

- Obično se trava krije u kamionima. Sada su se kontrole na putevima utrostručile, pa je marihuanu iz Katalonije skoro nemoguće prevesti preko granice. Zbog toga je u raznim gradovima cena za gram daleko veća od uobičajene - navodi se u istraživanju.

Najveći rizik je kokain koji iz Latinske Amerike u Evropu uglavnom i stiže opet preko španskih luka, u kojima ordinira srpska mafija. Isporuke su sada mnogo rizičnije jer brodova ima manje, pa je veća verovatnoća da će se naći na skeneru. S druge strane, i sama Kolumbija, koja je najveći proizvođač kokaina na svetu, zatvorila je granice kako bi sprečila širenje KOVID-19. Sve to je osakatilo svetsko, ali i srpsko podzemlje, koje ima svoje pipke i sa jedne i sa druge strane okeana.

Najveći rizik je kokain koji iz Južne Amerike u Evropu brodovima stiže preko Valensije, u kojoj je uhapšen Luka Bojović

- Jedan deo srpskog podzemlja stacionirao se u Španiji, gde prihvata tovare s drogom i rastura ih dalje uz pomoć crnogorskih klanova, pre svega "škaljaraca" i "kavčana", koji vrbuju pomorce iz Crne Gore za taj posao. Glavna luka je Valensija, u kojoj je uhapšen i Luka Bojović, vođa "zemunskog klana". S druge strane, srpski kriminalci ordiniraju i u Južnoj Americi. Umesto preko posrednika, napravili su kontakte sa kolumbijskim i peruanskim proizvođačima kokaina i direktno trguju s njima - objašnjava dobro obavešteni izvori.

Fijasko

Da su svi oni sada doživeli fijasko, smatra i kriminolog Dobrivoje Radovanović.

- Zatvaranjem granica zbog pandemije organizovane kriminalne grupe trpe velike gubitke. One ne mogu da prevezu drogu, što dovodi do nestašice, a onda i do poskupljenja. I kad se otvore granice, mnogi će se teško vratiti svom biznisu s drogom - kaže Radovanović.

Strah od droga iz kućne radinosti

Kako se navodi u istraživanju Globalne inicijative, ako se izolacija u Evropi oduži, cene heroina i kokaina mogle bi znatno da porastu, a kvalitet će postati daleko niži od uobičajenog.

Nestašica droga mogla da dovede do toga da je zavisnici prosto zamene nekim drugim hemijskim supstancama koje se proizvode u domaćim uslovima. U tom slučaju, zbog nečistoće proizvoda, problem bi mogao da bude još veći nego što je sad.

Stradao u karantinu u Kolumbiji

Smrti Beograđanina Dejana Stanimirovića, koji je početkom meseca pronađen mrtav u Kolumbiji, na neki način takođe je doprinela upravo korona.

RepublikaFoto: Tanjug/J. PAP
Foto: Ilustracija

Prema pisanju lokalne štampe, on je doputovao u ovu zemlju kako bi ugovorio posao sa drogom, ali je ostao zarobljen jer su vlasti u međuvremenu uvele karantin i zatvorile granicu.

Stanimirovića je ubio njegov domaćin, zloglasni bivši gerilac, koji je stradao zajedno sa Stanimirovićem dok su pijani igrali igru sličnu ruskom ruletu.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading