Završena obdukcija: Evo šta kažu nalazi od čega je preminuo Stefan Filić (18) i šta će biti sa napadačima

Autor: Blic, Republika

Hronika

15.04.2020

18:31

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izliv krvi u mozak bio je koban po 18-godišnjeg Stefana Filića, koji je preminuo 3. februara, dan nakon što su ga u Velikoj Plani mučki pretukli Nikola B. (20) i njegov vršnjak i sugrađanin Mitar P., sada osumnjičeni za teško ubistvo.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Stefan Filić

Dragan Lopušina, viši javni tužilac u Smederevu, rekao je za da je u tužilaštvo stigao obdukcioni nalaz Stefana Filića.

- Povrede mozga su uzrok smrti. Ono što nas sada zanima je mehanizam nastanka tih povreda. Da li su nastale šutiranjem, udarcem ruku, padom. Institutu za sudsku medicinu, koji je obavio i obdukciju, šaljemo naredbu za utvrđivanje mehanizma povreda - naveo je tužilac Lopušina.

U istrazi su već saslušani svi svedoci, među kojima su bili i brat i otac ubijenog mladića.

- Biće obavljeno i neuropsihijatrijsko veštačenje okrivljenih, s obzirom na to da su u momentu krivičnog dela bili pod uticajem alkohola. To veštačenje će se obaviti u pritvoru u Smederevu - rekao je viši javni tužilac u Smederevu i dodao da za sada ne zna da li će odbrana okrivljenim možda predložiti sasalušanje još nekih svedoka.

Stefan Filić, odličan maturant Srednje ekonomske škole u Velikoj Plani, prve večeri februara sa mlađim bratom i drugom bio u klubu "Brodolom" u ovom gradu u centralnoj Srbiji. Kada su izašli iz kluba, tinejdžeri su otišli po hranu. Vratili su se i ispred "Brodoloma", čekali taksi da ih odveze kući, u obližnje Staro Selo. Nikola B. i Mitar P. sa društvom su izašli iz kluba i bez ikakvog razloga počeli da maltretiraju Stefanovog mlađeg brata, maloletnog Andriju. Stefan je pokušao da ih umiri, ali su Nikola B. i Mitar P. umesto da prestanu da maltretiraju Andriju, počeli da udaraju i šutiraju Stefana.

Stefan Filić je bio jedan od najboljih Srednje ekonomske škole

Stefan je pao, a jedan od siledžija, Nikola B. šutnuo ga je u glavu. Da li je možda to bila smrtonosna povreda, trebalo bi da pokaže dodatno veštačenje. Nasilnici su pobegli, a svedoci su pozvali Hitnu pomoć i policiju. Teško povređeni Stefan je prevezen u bolnicu "Stefan Visoki" u obližnjoj Smedrevskoj Palanci, ali je zbog teških povreda, istog dana, prebačen u beogradski Urgentni centar. Sledećeg dana, nažalost, preminuo je ne budeći se iz kome.

Policija je ubrzo po prijavi identifikovala nasilnike koji su pretukli Stefana i uhapsila ih. Posle hapšenja saslušani su u Osnovnom javnom tužilaštvu u Velikoj Plani, ali su tada bili osumnjičeni za nanošenje teških telesnih povreda. Posle Stefanove smrti, ponovo su sagledane sve okolnosti pod kojima su mu nanete kobne povrede pa je predmet iz Osnovnog javnog tužilaštva u Velikoj Plani prešao u nadležnost Višeg javnog tužilaštva u Smederevu, koje osumnjičene Nikolu B. i Mitra P. tereti za teško ubistvo. Za to krivično delo je zaprećena kazna od najmanje deset godina zatvora ili doživotna robija. Na saslušanju u tužilaštvu osumnjičeni Nikola B. je navodno delimično priznao delo, navodeći da nije imao nameru da ga usmrti, dok je Mitar P. negirao da je učestvovao u tuči.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading