Klanovi u pravosuđu bi da disciplinuju medije

Autor:

Hronika

14.04.2020

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Drakonska kazna od 500.000 dinara, koliko je kažnjen Srpski telegraf zbog razotkrivanja afera u koje je upetljan tužilac Stanislav Dukić, predstavlja teror nad medijima, ali i jasnu poruku svim novinarima da ne čačkaju i ne bave se istraživačkim novinarstvom, poručio je urednik portala Embargo Predrag Jeremić.

RepublikaFoto: Privatna arhiva
PAJTOSI - Dukić i sudija Pantić

- Ovakve sudske presude su još jedan pokušaj da se potpuno uništiti novinarska sloboda i istraživačko novinarstvo. Određene grupacije u pravosuđu stalno pokušavaju da disciplinuju medije, a to ne može tako. Ne može sudija da u rukama drži sataru, kasapi tekstove i sprečava novinare da rade svoj posao - kaže Jeremić.

Podsećamo, sudija Višeg suda u Beogradu Danica Kosovac razrezala je nezapamćenu kaznu našem listu jer smo obelodanili da je tužilac Stanislav Dukić otkrivao detalje iz istrage u vezi s mafijaškim obračunom i time direktno uticao na postupak. O tome svedoči i prepiska do koje je naš list došao. Danica Kosovac je na sve ovo ostala nema i uz to odbila da kao svedoka sasluša čoveka koji je razotkrio Dukića.

Jovičić i Pantić negiraju vezu sa sudijom

RepublikaFoto: vss.sud.rs/printscreen
Sudija Ivan Jovičić

- Sudiju Danicu Kosovac ne poznajem niti znam ko je postupao u predmetu koji navodite. Ne znam ni kako izgleda navedena sudija. Od mog izbora u VSS, kao član saveta, učestvovao sam u izboru preko 400 sudija - poručio je sudija Pantić.

Slično je reagovao i njegov kolega Jovičić.

- Ne komentarišem nikako. Moram da vam priznam, da ste me pitali da li je koleginica Kosovac sudija Višeg suda u , ja bih se posvađao sa vama da nije - tvrdi Jovičić.

Na sumnju da je ovako skandaloznu presudu donela pod uticajem Dukića, ukazuje to što su je na funkciju sudije VS u Beogradu doveli upravo Dukićevi prijatelji! Naime, Aleksandar Pantić i Ivan Jovičić, sudije i članovi Visokog saveta sudstva, su Dukićevi bliski prijatelji i bili su i kod njega na proslavi 50. rođendana. Oni su takođe članovi komisije koja je svojevremeno odlučivala o unapređenju sudija, između ostalog, i o sudiji Kosovac.

- Nesporno se sudija Kosovac nalazi u sukobu interesa, koji je morala da prijavi Agenciji za borbu protiv korupcije. Ne može određena malobrojna klika vedriti i oblačiti pravosuđem, a da se mediji šikaniraju i cenzurišu. Presuda sudije Kosovac mora biti ukinuta - poručio je Mario Spasić iz Saveta Transparentnost.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading