Marika je prva žrtva korone u Subotici: Ovako je njen sin opisao užas koji je porodica preživela

Autor: novosti.rs, Republika

Hronika

09.04.2020

08:54

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Ne znam kako se naša majka Marika zarazila ovim strašnim virusom. I dalje, međutim, ne mogu da poverujem da je, uprkos njenoj snazi, a bila je jaka i duhom i telom, uspeo da je obori tako da nam se više nikada ne vrati", glasom koji podrhtava od bola i neverice kaže Norbert Engi, sin Marike Engi (62), prve žrtve kovida 19 u Subotici.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Sumnjamo da je sve počelo 10. marta. Tada je otišla da podigne očevu penziju, išla je biciklom, pokisla je, stajala je u redu bar dva sata, a odatle produžila na Buvljak, da sebi i drugima kupi šta treba - priča Marikin sin i dodaje: 

- Već sutradan je počelo da je boli grlo, a dva dana kasnije otišla je kod doktora opšte prakse, koji joj je rekao da nije ništa opasno i dao joj "tantum verde". Bilo joj je malo bolje, ali posle tri dana dobila je temperaturu. Zvao sam sve brojeve ambulanti, pitali su da li smo bili u inostranstvu, kada sam rekao da nismo rekli su da nema potrebe da dolazimo.

Sin je potom 18. marta majku odveo u privatnu ordinaciju, gde je izvadila krv, a nalazi su bili sasvim dobri. Međutim, temperatura nije spadala ispod 38 stepeni.

- Dobila je antibiotike, bili su ubeđeni da se prehladila jer je pokisla. Poslušali su joj pluća i ništa nije ukazivalo da ima upalu. Antibiotici nisu pomagali, ali su nam rekli da leži i da nastavi da pije lekove. To je bilo u sredu, a u petak joj je bilo toliko loše da ju je hitna pomoć odvezla u bolnicu - priča Norbert.

Najpre je bila smeštena u respiratorno odeljenje, a već u subotu 28. marta ona je bila u Kliničkom centru Vojvodine, jer joj je ustanovljena korona.

- Lekar mi je rekao da je jaka i da može da se izbori sa ovim virusom, da sama diše. Međutim, u ponedeljak su je stavili na respirator, a u nedelju je izdahnula. Imala je dijabetes, ali je 16 godina živela sa njim, a pre dve godine pobedila je karcinom dojke. Svi nalazi su pokazivali da je zdrava, umrla je od posledica ovog virusa. Da nije toga živela bi sigurno godinama - ispričao je sin Marike.

Kako je Norbert sa ženom i decom živeo u istom dvorištu sa majkom i ocem Ištvanom, cela porodica je u karantinu. Dodatni bol za porodicu je što, zbog epidemije, ne može dostojno da je isprati do večne kuće.

- Kako papirologija nije još završena, još je nismo sahranili. Sve rešavamo telefonom, kada budemo znali kada je tačno sahrana nadam se da ćemo dobiti dozvole da prisustvujemo bar tom činu. Sme da bude najviše desetoro ljudi. A bila je takva žena koja je svima pomagala, koju su svi voleli. I taj dan kada je pokisla išla je i nosila potrepštine prijateljicama koje su starije od nje, uvek je bila tu za sve nas. Stalno se pitam da li je zaista moralo ovako da bude. Muči me to pitanje, a znam da nema odgovora - ispričao je Norbert.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading