Oglasili se Monikini roditelji na dan podizanja optužnice protiv Malčanskog Berberina: Nadamo se da će monstrum dobiti doživotnu robiju!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

03.04.2020

18:27

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo u Nišu podiglo je optužnicu protiv Ninoslava Jovanovića (46), poznatijeg kao "Malčanski berberin" jer je 20. decembra prošle godine u Brzom Brodu kod Niša oteo i zlostavljao dvanaestogodišnju devojčicu.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ/MUP
Foto: Ilustracija

- Nadamo se da će dobiti maksimalnu kaznu i da će biti osuđen na doživotni zatvor. Zadovoljni smo brzinom kojom je sprovedena istraga i podignuta optužnica. Ćerka je sada dobro. Sedimo kući zbog ove situacije, ne idemo nigde, gledamo TV, igramo karte i društvene igre. Veliku radost joj pričinjava četvoromesečno štene maltezera koje je dobila na poklon. On je uveseljava po ceo dan, s njom je u sobi, ne razdvajaju se - kaže R. K, otac devojčice.

Portparol VJT tužilaštva Borislav Radonjić potvrdio je za "Blic" da je optužnica protiv Jovanovića podneta u ponedeljak Višem sudu u Nišu na potvrđivanje, ali zbog zaštite interesa maloletnice i delikatnosti slučaja nije mogao da saopšti pravnu kvalifikaciju krivičnih dela koja se Jovanoviću stavljaju na teret.

Jovanović je uhapšen 5. januara na groblju u Malči, istraga protiv njega potom je pokrenuta zbog krivičnih dela otmice i silovanja deteta, za šta je zaprećena kazna zatvora od najmanje 10 godina ili kazna doživotnog zatvora. Stoga je za očekivati da mu se i optužnicom na teret stavljaju upravo ta dva krivična dela.

RepublikaFoto: Republika
Hapšenje Jovanovića

17 dana drame

Nezapamćena drama koja je trajala 17 dana podigla je celu zemlju na noge i mobilisala više od 800 stotina policajaca, pripadnika snaga bezbednosti i dobrovoljaca koji su tragali za otetom devojčicom.

Jovanović je kasnije priznao da je nasumično izabrao devojčicu, koju je na perfidan način naveo da uđe u ukradeni automobil marke "punto", ispričavši joj da je novi električar koji je počeo da radi u njenoj školi i da ne zna put.

Dete mu je poverovalo i ušlo u auto, ali je primetila ubrzo da ne idu ka školi. Kada ga je upitala gde idu, on je ponovo slagao rekavši da je njen otac ukrao neke dragocenosti i da je došao da je otme zbog toga, dok ih ne bude vratio. Automobil je ostavio na groblju u Malči, gde su obližnjem šumarku prespavali u unapred pripremljenoj zemunici, a onda su put ka Knjaževcu nastavili prugom...

Kada je trećeg dana otmice, nakon pronalaska automobila i ukrštanja drugih tragova, postalo jasno da iza otmice stoji izopačeni monstrum iz Malče, koji je već osuđivan zbog silovanja dece, pokrenuta je na ovim prostorima neviđena policijska potera uz korišćenje termovizijskih kamera, helikoptera, pasa tragača, dronova...

RepublikaFoto: Privatna arhiva
Monika Karimanović

Jovanović je, bežeći od policije, uz dosta sreće, izbegavao poteru koristeći se unapred pripremljenim skrovištima od kojih su neka bila i pod zemljom. Nakon 10 dana, devojčica je nađena u vikendici u selu Pasjača, ošišana i u modricama, ali živa.

Dete je spaseno iz kandži manijaka nakon što je vlasnik vikendice Emil Živić svratio da obiđe kuću u kojoj niko ne živi, pa je Jovanović iskočio kroz prozor i pobegao. Potraga je nastavljena i u narednih nedelju dana, sve dok 5. januara 2020. godine, vidno iscrpljen, Jovanović nije zatečen u dvorištu Petra Cekića iz Malče koji ga je pojurio metlom, a potom alarmirao policiju. Obruč oko odbeglog monstruma je napravljen brzo, tako da je uhapšen istog dana na groblju u Malči.

Poučen ranijim kriminalnim iskustvima, Jovanović je sve priznao i objasnio računajući da će time u daljem toku postupka steći makar kakvu-takvu olakšavajuću okolnost, znajući očigledno da mu, nakon izmene zakona, za teška nedela za koja se tereti preti i kazna doživotnog zatvora.

Uzbuđuje ga šišanje devojčica

Na jednom suđenja Jovanović je priznao da ga šišanje devojčica seksualno uzbuđuje. Psihijatrijskim veštačenjem je bilo utvrđeno da nije duševno oboleo, ali da ima psihopatsku strukturu ličnosti. Ocena neuropsihijatra veštaka na suđenju 2006. godine bila je nedvosmislena: postoji velika verovatnoća da će delo da ponovi čim se bude našao na slbodi.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Lice zla

Više od 22 godine u zatvoru

Jovanović je iza rešetaka proveo više od 22 godine života zbog silovanja, pokušaja silovanja, ali i kraja i prevara. Prvi put je osuđen 1996. godine na deset godina zatvora zbog silovanja i prevare. Tada je silovao jednu devojku i devojčicu staru 14 godina.

Pošto se 2005. godine našao na uslovnoj slobodi, nakon 9,5 godina robije ponovio je krivična dela - jednu dvanaestogodišnjakinju iz Niša je silovao, a drugu iz Gornje Vrežine pokušao da siluje, prethodno im ošišavši kosu makazama. U poteri za njim, tada su ponovo korišćeni helikopter i psi tragači.

Osuđen je 2006. godine na 15 godina, ali je iz zatvora je izašao početkom januara 2018. godine, posle izdržanih 12 godina, nakon što mu je Vrhovni sud smanjio kaznu po žalbi. U oktobru iste godine opet je uhapšen pod optužbom da je uznemiravao i proganjao žene i maloletnice putem društvenih mreža.

U martu 2019. godine je u Beogradu osuđen na pet meseci zatvora zbog polnog uznemiravanja žena putem društvenih mreža, dok je za druga dva dela proganjanja oslobođen optužbi. Budući da mu je u izrečenu kaznu uračunato vreme provedeno u pritvoru, automatski se našao na slobodi.

Krajem juna prošle godine je nestao, njegova porodica je prijavila policiji nestanak početkom jula. Ništa se o njemu nije znalo, sve dok u decembru iste godine u ukradenom “puntu” nisu pronađeni njegovi tragovi i tragovi otete devojčice...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading