STRUČNJACI OBJAŠNJAVAJU: Evo koliko godina robije preti monstrumu iz Kruševca

Autor: informer.rs, Republika

Hronika

01.03.2020

18:40

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Slučaj zlostavljanja devojčice u Kruševcu, koju je silovao stric, a koji je otkriven u četvrtak, kada je maloletnica prokrvarila i porodila se u bolnici, uznemirila je celu Srbiju.

RepublikaFoto: TV Pink/printscreen
Kuća u kojoj se dogodio užasavajući zločin

Devojčica (13) iz okoline Kruševca, koja je u četvrtak rodila mrtvu bebu, posle čega je ispričala da ju je stric Saša U. (41) silovao, bila je u teškom zdravstvenom stanju zbog komplikacija usled trudnoće, a njeni baba i deda, koji su joj bili staratelji, kažu da „nisu ni znali da je trudna, te da su mislili da se samo ugojila“.

Devojčica je u bolnicu primljena sa bolovima u stomaku i visokom temperaturom, a kako se saznaje, ona se danas oseća bolje.

- Njeno zdravstveno stanje je u blagom poboljšanju, a o prognozama i ishodu čitave situacije ne možemo da se izjašnjavamo – kaže za Pink dr Ružica Zdenković, ginekolog.

Za krivično delo obljuba nad maloletnicom, ukoliko je ona ostala u drugom stanju, predviđena kazna je od pet do 15 godina, a medicinska istraga će utvrditi kako je došlo do trudnoće. 

 

Bolest parafilija

Kako se dokazuje silovanje maloletnika, kakve kazne su propisane za ovo delo i šta se desi u glavi čoveka pa poželi da obljubi mlađeg člana parodice?

- Kada je u pitanju pedofilija, reč je o poremećaju koji je uključen u međunarodnu klasifikaciju bolesti i koji pripada grupi parafilija - objašnjava psihijatar Klinike za psihijatrijske bolesti " Dr Laza Lazarević" doktorka Aleksandra Dutina. 

- Pedofilija podrazumeva seksualni nagon usmeren prema detetu pubertetskog ili prepubertetskog uzrasta i u pitanju je bolest - kaže ona.

Govoreći o ovom slučaju, ona ističe da silovana deca neretko ćute o proživljenom, a sve kao rezultat straha. 

- Obično silovatelj preti detetu i ono je u vrsti traumatskog sindroma. Često se oseća neprijatno i stid ga je da ispriča šta mu se dogodilo - kaže Dutina.

Rodoskrvnuće je, ističe ona, potpuno protivprirodno, budući da se deca uvlače u vrstu odnosa za koji nisu dovoljno zrela. Na ovaj način stvaraju se trajne traume.

 

Zločin i kazna

Govoreći o kazni, advokat prof. dr Gordana Božilović-Petrović, kaže da se radi o veoma specifičnim i ozbiljnim krivičnim delima. Ona objašnjava da je krivično delo rodoskrvnuće kažnjivo samo ukoliko se radi o maloletnom licu koje je rod, a ako je lice punoletno, smatra se da je reč o slobodnom opredeljenju.

- Tako je kod nas u zemlji, dok je u Americi, Nemačkoj, Španiji, BiH, Hrvatskoj itd. ovo delo kažnjivo – objašnjava Božilović-Petrović.  

- Zadnjih 20 godina sve više je krivičnih dela poput ovog u Kruševcu i javnost je zgrožena - kaže advokat Nebojša Milosavljević. Dodaje da se, na sreću, detalji ovakvih slučajeva uglavnom ne saznaju, jer su suđenja zatvorena za javnost. 

Ističe da u svetu danas postoje lobiji koji rade na tome da se pedofilija legalizuje, kao varijetet ljudske prirode. 

- Iako je to nepojmljivo, vidimo kroz štampu da se, recimo, svetski milijarderi i poznate ličnosti ponose time što su pedofili. Jedan od njih je bio i Majkl Džekson - kaže Milosavljević za Pink.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading