Smrtonosni propust lekara u Kragujevcu! Pacijentu ugradili bajatu žicu u mozak

Autor:

Hronika

02.03.2020

04:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radiolozi S. L. i M. M., koji su zbog nesavesnog lečenja otpušteni sredinom novembra iz Kliničkog centra u Kragujevcu, nalaze se pod istragom za ozbiljna krivična dela među kojima je i smrt jednog pacijenta!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako Srpski telegraf saznaje, oni su u martu prošle godine bolesniku koji je imao emboliju, odnosno tromb na mozgu, ugradili kojil (klupko), vrstu specijalne žice, kojoj je rok trajanja istekao 2010! Ova intervencija se radi samo jednom, nema popravki i zbog nestručnog lečenja ovaj pacijent je umro.

Da stvar bude još gora, S. L. i M. M. su pokušali da ceo slučaj zataškaju, a kada je otkriveno šta se dogodilo, sve su negirali. Međutim, klupko je počelo da se odmotava i ubrzo se saznalo da ovo nije jedino krivično delo koje su počinili.

- Čitav slučaj je otkriven nekoliko meseci kasnije kada je proverom zaliha utvrđeno da nedostaje kojil kome je istekao rok trajanja. Formirana je popisna komisija koja je utvrdila šta se dogodilo, a o svemu je odmah obavešteno i Ministarstvo zdravlja. Ja lično sam podneo krivičnu prijavu protiv S. L. i M. M. za nesavesno lečenje neadekvatnim medicinskim sredstvima. Osim toga, pokrenuo sam i sproveo postupak njihovog otpuštanja iz bolnice - kaže za naš list v. d. direktora Kliničkog centra Kragujevac prof. dr Predrag Sazdanović.

Kako on objašnjava, uobičajeno je da se uređaji kojima je istekao rok trajanja odmah povlače iz zaliha, ali bez obzira na to, dužnost svakog lekara je da proveri medicinska sredstva pre same intervencije.

S. L. i M. M. je bračni par radiologa sa po 25 godina iskustva i ovakva greška nikako nije smela da im se potkrade. Kako kaže izvor Srpskog telegrafa iz KC Kragujevac, protiv njih su podnete još dve krivične prijave.

Lažna uzbuna na kardiologiji

U javnosti se najpre pojavila informacija da je pacijentu u Kragujevcu ugrađen stent kome je istekao rok, zbog čega su se uznemirili svi oni koji su lečeni na kardiohiruškom odeljenju ove bolnice.

- Dva dana zovu naši pacijenti sa kardiologije koji su uplašeni da se i njima nešto ne dogodi. Zato da razjasnimo: nije u pitanju stent koji se ugrađuje u srce, već kojil - uređaj za krvne sudove mozga. Temeljno smo proverili i odeljenje kardiologije i tu nikakvih propusta nije bilo, tako da naši pacijenti mogu da budu mirni - poručuje dr Sazdanović.

Pacijentu koji je preminuo rađena je intervencija na interventnoj radiologiji. Naime, na nozi pacijenta se otvori krvni sud i žicom odgovarajuće debljine se ide od noge kroz trbuh, grudni koš i vrat do glave i ulazi se u krvne sudove lobanje. Dođe se u prostor embolije mozga, u koji se ubacuje kojil, koji treba da otvori prostor da bi krvni sud profunkcionisao.

Internom istragom je utvrđeno da je pomenuti par lekara KC Kragujevac naneo štetu od četiri miliona dinara, zbog čega je protiv njih podneta krivična prijava Višem tužilaštvu za organizovani kriminal u Kraljevu. Treća je prijava za medicinski falsifikat, odnosno lažne izveštaje koje su pisali S. L. i M. M.

Inače, prema krivičnom zakonu član 251, za delo nesavesnog pružanja lekarske pomoći zaprećena je kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Pobegli u Podgoricu

S. L. i M. M. su, kako saznaje naš list, pobegli u Podgoricu, ali to ih ne amnestira od krivičnih dela koja su počinili. Tužilaštvo u Kragujevcu i Kruševcu istražuje ovaj slučaj, a kad budu prikupljeni dokazi, protiv njih se podiže optužnica. Ukoliko i tada budu u Crnoj Gori, za njima može da se raspiše poternica.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (4)

Loading
Ivanho

02.03.2020 10:31

Pa jedino ako su ga od kuće doneli i ugradili a uzeli drugi koji je u roku,ali očito da nisu jer je utvrdjeno da nedostaje po popisu uredjaj sa isteklim rokom trajanja,koja je ovo smejurija

Sasa

02.03.2020 11:19

Kazna od 3 meseca do 3 godine zato sto su coveku ugradili zicu kojoj je prosao rok i ko zna sta su jos sve radili.Covek je UMRO zbog toga,alo bre ljudi to je ubistvo. Ko operise ovoj narod u Srbiji bruka i sramota,svaka cast i izvinjavam se pojedinim doktorima i strucnjacima koji svoj posao obavljaju casno i posteno.Za ovakve propuste i stvari maksimalna kazna da drzava poradi po tom pitanju i regulise zakon..

Mika

02.03.2020 14:49

Napisaću nešto što se graniči sa verovali ili ne ,ali je apsolutno tačno.Brata od strica moje supruge su nedavno (pre petnaestak dana) operisali BEZ anestezije.Doktor mu ugradio pejsmejker bez da mu dao i lokalnu anesteziju.Jadan čovek zapomagao ,ubeđivao hirurga da ne može da izdrži više bolove ,ali uzalud!Doktor hirurg ga tešio da i zube vade bez anestezije!To se sve desilo,dogodilo u Niškom kliničkom centru.Objavite ako smete.Ja stojim iza svega napisanog .Ni lokalnu anesteziju nije dao! Pozdrav.

Reaktor

02.03.2020 14:54

Nisam stručnjak pa mi nije jasno kako žici može da istekne rok. Ta žica i nakon ugradnje treba da ostane u krvnom sudu do kraja života. Znači decenije su u pitanju. Jedino ako više nije sterilna...