14 godina nevin ležao u zatvoru za ubistvo oca i majke

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

05.10.2017

06:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Saša Paunović iz Ralje kod Smedereva i Zoran Stanimirović iz Grocke, odlukom Apelacionog suda u Beogradu, pravosnažno su oslobođeni optužbi za ubistvo Paunovićevih roditelja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sašu Paunovića uhapsili na ćerkinom rođendanu

Njih dvojica su prvobitno bili osuđeni na po 40 godina zatvora za ubistvo iz koristoljublja još 2001. godine. Obojica su u zatvoru, zbog zločina za koji Paunović tvrdi da nisu počinili, proveli više od 14 godina.

Rešenjem Apelacionog praktično je potvrđena presuda Višeg suda u Pančevu iz 2016. godine kojom su njih dvojica, po nalogu Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, nakon ponovljenog suđenja, oslobođeni i pušteni na slobodu.

DOKUMENTA

- Nevin sam ležao u zatvoru, četiri i po godine u istražnom i devet godina u Zabeli, za nešto što nisam uradio, što sam od početka tvrdio, a spreman sam sada i sve to i dokumentujem – kaže Saša Paunović, čiji su roditelji ubijeni u kolima, u klasičnoj sačekuši, automatskom puškom.

Paunovića je policija uhapsila sat posle ubistva, odveli su ga sa ćerkinog rođendana. Kako je ušao u zatvor više nije izašao - narednih 14 i po godina. Mada je štampa tada objavila da je Paunović priznao zločin, on tvrdi da to nikada nije učinio. Stamatović je pa priznao, ali je to, kako je kasnije tvrdio, iznuđeno pod torturom.

MOTIV

Sada, gotovo 16 godina od jezivog zločina, zaista se čini da su mnogi detalji koje je sud u prvotnom suđenju u Smederevu uzeo zdravo za gotovo, u najmanju ruku pod znakom pitanja. Prvo – motiv koristoljublja.

Navodno životno osiguranje u Austriji koje bi naplatio takođe je sporno, sud je od toga odustao kada je utvrđeno da osiguranja nije ni bilo.

AUTOMOBIL

Na koncu, automobil u kome su Sašini roditelji stradali misteriozno je nestao posle nekoliko dana, da se nikada ne pojavi u sistemu, najverovatnije je rasturen i prodat u delovima. Zbog svega toga, dvojica osuđenih a sada oslobođenih sumnjaju da im je sve namešteno, kao i da je, kako kažu "vrlo moguće da je sve posledica korupcije u policijskim i pravosudnim organima".

- Da li ću da tužim za sve ovo što mi se desilo? Za godine provedene u zatvoru i uništen život? Najverovatnije, ostaje da se dogovorim sa advokatom – kaže Saša Paunović, ponavljajući da za sve ima dokumentaciju, onu koju sud nije prihvatio ili nije uvažio u suđenju na kome je dobio 40 godina zatvora.

Inače, Paunović i Stanimirović su dve godine čekali da im suđenje bude ponovljeno nakon što je stigao nalog iz Strazbura.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading