Fiktivne fakture za robu iz Turske: Uhapšen trgovac koji je oštetio budžet za više hiljada evra

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

31.01.2020

12:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zbog osnova sumnje da je izvršilo krivična dela neosnovanog iskazivanja iznosa za povraćaj poreza i poreski kredit, i poreske utaje u iznosu od 9,22 miliona dinara, uhapšeno je odgovorno lice privrednog društva iz Beograda, saopštila je Poreska uprava (PU).

Foto: Ilustracija

Hapšenje je naložilo Drugo osnovno javno tužilaštvo a zajedničku akciju izveli su ispektori MUP-a i PU.

- Osumnjičeni je u periodu od avgusta do septembra 2019. godine sačinio lažnu dokumentaciju i u poslovnim knjigama privrednog društva simulovao legalan promet uvezenih tekstilnih proizvoda iz Turske radi ostvarivanja prava na povraćaj poreza na dodatu vrednost - saopštila je PU.

Kako se navodi, prodajom tih proizvoda na sivom tržištu, uhapšeni je ostvario pravo na odbitak prethodnog poreza i na taj način oštetio budžet Republike Srbije za 9.226.249,00 dinara.

Tekstilne proizvode je bez propisane dokumentacije skladištio kod fizičkog lica i nije registrovao mesto veleprodajnog i maloprodajnog objekta niti je obavestio Poresku upravu o adresi na kojoj skladišti dobra, čime je izvršio krivično delo nedozvoljenog skladištenja robe, navodi se u saopštenju PU.

Osumnjičenom je određena mera zadržavanja do 48 sati i uz krivičnu prijavu biće sproveden Drugom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading