Obrt na suđenju vozaču "autobusa smrti" u Donjem Međurovu: Da li bi nesreća bila izbegnuta da je mašinovođa dao zvučni signal?

Autor: blic.rs

Hronika

29.01.2020

13:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da je mašinovođa davao zvučni signal "pazi" u trenutku kada je opazio da se autobus nije zaustavio kod znaka "stop", vozač autobusa bi mogao da čuje nailazak voza i zaustavi vozilo čime bi teška nesreća u Donjem Međurovu bila izbegnuta. Ovu tvrdnju, i juče je pred Osnovnim sudom u Nišu ponovio veštak saobraćajne struke Dragan Marković, na suđenju vozaču autobusa Milanu Zdravkoviću koji je optužen da je, nepridržavajući se saobraćajnih propisa, izazvao tešku nesreću na pružnom prelazu u kojoj je poginulo osmoro, a povređno 28 putnika.

RepublikaFoto: ST/D.I.
Mesto stravične nesreće

Marković je u svom veštačenju koje je bilo prezentovano na prethodnim ročištima istakao da je osnovni uzrok nesreće što se vozač autobusa nije zaustavio ispred znaka "stop" i proverio da li nailazi voz, ali i da je bilo propusta i u postupanju mašinovođe.

- Da je mašinovođa postupio prema pravilima saobraćajne signalizacije i da je davao zvučni signal, s obzirom na jačinu te sirene, vozač bi dobio informaciju o približavanju voza i to bi uticalo bi na njegovu reakciju u smislu zaustavljanja autobusa. Da je mašinovođa dao zvučni signal u trenutku kada je mogao da shvati da se autobus neće zaustaviti u visini znaka "stop", taj zvučni signal bi upozorio vozača koji bi mogao da zaustavi autobus pre pružnog prelaza - pojasnio je Marković danas svoj nalaz danas pred sudom, odgovarajući na pitanje Zdravkovićevog branioca advokata predraga Tomovića.

RepublikaFoto: facebook.com/Milan Zdravkovic-Cudo
VOZAČ "AUTOBUSA SMRTI" Milan Zdravković

Detaljno pojašnjenje saobraćajne situacije zatražio je i jedan od zastupnika porodica nastradalih u udesu, advokat Bratislav Stojanović.

RepublikaFoto: ST/D.I.
Ovako je izgledao autobus posle sudara

Osmoro ljudi je izgubilo život u ovoj nesreći, porodice zavijene u crno

Kako je „Blic“ pisao, u nesreći je poginulo osam osoba a 28 su povređene teže ili lakše. Na licu mesta poginuli su Aleksa Dimitrijević (15) iz Novog sela i Bogomir Lazić (75) i Danijela Stanković (48) iz Čokota, dok su u KC u Nišu u toku operacija, podlegli povredama Nataša Janković (42) i Marijana Kocić (16), obe iz Čokota. Gajtana Stamenković (78) iz Donjeg Međurova preminula je 29.decembra u intentivnoj nezi a nakon nje, 2.januara ove godine i Vlastimir Đorđević (65) iz istog sela. Poslednja žrtva, Lena Ilić (16) preminula je u KC Niš 17.maja. Teško i lakše povređena su još 28 putnika.

- Kada je bio u visini znaka "stop", brzina autobusa je bila 8 kilometara na čas, odnosno oko 2,2 metara u sekundi. Udaljenost prednjeg dela autobusa od koloseka bila je 8,2 metra. Da je u tom trenutku dobio informaciju o nailasku voza i čuo „pazi“ sirenu, bilo je prostora i vremena da vozač autobusa reaguje kočenjem jer je dužina zaustavnog puta pri toj brzini, sa reagovanjem vozača, iznosi oko pet metara. Znači, ostalo bi još tri metra do prve šine koloseka. U tom smislu bio bi veoma blizak prolazak voza pored zaustavljenog autobusa. Bilo je prostora i vremena da vozač autobusa i dodavanjem gasa, to jest ubrzavanjem izbegne nezgodu. Vozač autobu sa bi prevezao autobus preko koloseka i do nezgode ne bi došlo, ali to sve zavisi od subjektivne procene vozača - istakao je Marković.

Zamenik OJT Vladimir Stanojević imao je samo jedno krato pitanje za veštaka – da li bi došlo do nesreće, da je vozač zaustavio autobus ispred znaka "stop", bez obzira na propuste mašinovođe.

RepublikaFoto: Tanjug/D. NIKOLIĆ
Mesto nesreće u Donjem Međurovu

- U tom slučaju ne bi došlo do saobraćajne nezgode - odgovorio je veštak.

Suđenje se nastavlja 3.marta kada će uslediti završne reči.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Muki

29.01.2020 15:07

Vozač busa kriv njegova je dužnost da stane gde je pružni prelaz, bez obzira radila rampa ili ne to svako zna. Sad šta bi bilo kad bi bilo, nesreće se dešavaju i uvek će ih biti. To je sudbina. Od nekih sila se pobeći ne može.