Krvava istorija rata kavačkog i škaljarskog klana: Mafijaški sukob besni širom Evrope

Autor: Republika, Blic

Hronika

25.01.2020

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ubistvo Igora Dedovića i Stevana Stamatovića predstavlja nastavak rata dva zaraćena surova crnogorska klana, koji se, po svemu sudeći, odavno preselio van granica Srbije i Crne Gore. Ovaj brutalni rad "škaljarskog" i "kavačkog klana" odneo je više od 40 života, a čak 21 osoba ubijena je sa "škaljarske strane".

RepublikaFoto: pexels.com/pixabay.com/pixabay.com
Foto: Ilustracija

U tom ratu, koji bezmalo bukti još od 2014. godine kada se jedinstveni kotorski klan poredlio na dve grupe - škaljarsku i kavačku - nastradalo je više od 40 ljudi, što kriminalaca, što slučajnih žrtava, a sve zbog 200 kilograma kokaina koji je nestao u Valensiji.

Crnogorski mediji prenose da su samo od 2015. do 2017. likividane 24 osobe, a prošle godine izvršeno je šest ubistava koja su naručili ti klanovi. Među ubijenima ima i onih koji se nisu bavili kriminalnim radnjama, ali su po raznim osnovama bili bliski sa onima koje je policija označila kao članove tih kotorskih kriminalnih klanova.

RepublikaFoto: Dejan Briza
Veselin Vukotić

Tokom 2019. godine likvidiran je Veselin Vesko Vukotić, otac navodnih vođa škaljarskog klana Jovana i Igora Vukotića. Smatra se da je to ubistvo pokrenulo novu krvavu spiralu "plaćanja dugova".

Nekoliko dana pre likvidacije Vukotića, u španskom gradu Malaga, ubijen je Baranin Zijad Nurković, koji je bio blizak kriminalnoj grupi Alana Kožara, koji važi za saradnika škaljaraca.

Prva žrtva u ratu dva klana bio je Cetinjanin Goran Radoman (37), koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu. Ubica je na "škaljarca" ispalio 25 metaka. Potom je kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu pronađeno beživotno telo Kragujevčanina Gorana Dučića, koji je bio šef obezbeđenja Jovana Vukotića.

U spuškom zatvoru je 22. septembara 2016. godine hicem iz snajpera likvidiran Dalibor Đurić, koji je prema evidenciji policije bio visokopozicionirani član "škaljarskog klana".

Kotoranin Goran Biskupović i njegov prijatelj Miloš Bošnjak ubijeni su kada je napadač aktivirao eksplozivnu napravu dok su pontom išli ka naselju Muo. Prema policijskim evidencijama, Biskupović je bio član "škaljarskog klana".

RepublikaFoto: Facebook.com/Rudar 7
Zijad Nurković ubijen je u Malagi

Ivan Lopičić ubijen je u kotorskom naselju Sveti Vrači u ulazu zgrade u kojoj je živeo. I on je navodno bio blizak "škaljarcima". Zbog ubistva Miodraga Kruščića uhapšena je višečlana kriminalna grupa, a kao direktni izvršilac likvidacije označen je Mario Milošević.

Ubistvo beogradskog advokata Dragoslava Miše Ognjanovića na Novom Beogradu ispred zgrade u kojoj je živeo sa porodicom, izazvalo je veliki uznemirenje u javnosti, a proverava se da li je on ubijen zato što je branio Igora Vukotića.

Radomir Đuričković likvidiran je na Cetinju 10. oktobra 2016, a iza tog zločina navodno stoji "kavački klan".

Dražen Čađenović je nastradao u eksploziji koja se desila 29. marta 2018. godine u Podgorici. Ispod njegovog vozila navodno je bio postavljen plastični eksploziv. Prema policijskim evidencijama, i on je bio blizak barskom klanu na čijem čelu se nalazi Alan Kožar.

I za ubistvo Baranina Vasa Delibašića, koji je, navodno, takođe bio blizak sa klanom koji predvodi Alan Kožar, sumnje se da je povezano sa ratom kotorskih klanova.

Nije isključena ni sumnja da je i Božidar Cicmil, koji je likvidiran u Mostaru, žrtva ovog rata jer je navodno bio povezan sa "škaljarcima". On je dovođen u vezu sa ubistvom člana barskog klana Armina Muše Osmanagića.

Telo Nikšićanina Petra Damjanovića (37), čiji je nestanak policiji prijavljen 2017. godine, pronađeno je u mestu Kobilji do, koje pripada cetinjskoj opštini. Za policiju je Damjanović bio bezbednosno interesantno lice koje je, navodno, bilo povezano sa članovima "škaljarskog klana", piše crnogorski list.

Nikšićani Boško Božović (24) i Milan Peković (22) stradali su 2017. godine dok su, prema tvrdnjama iz istrage, pripremali eksplozivnu napravu koja je trebalo da bude korišćena u atentatu na jednog od šefova obezbeđenja vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana.

Na Cetinju je ubijen Bogdan Milić, kojeg je policija takođe povezivala sa "škaljarcima", ali to nikad zvanično nije dokazano.

Cetinjanin Darko Mijović i Baranin Nikola Jovanović ubijeni su u Nemačkoj, dok je njihov prijatelj Miloš Vesković (38) iz Beograda teško ranjen u tom napadu.

Ono što stručnjake iz oblasti kriminalistike posebno brine jeste brutalnost sa kojom se izvršavaju egzekucije, kao i to da se likvidacije često događaju na javnim mestima, a neretko i pred decom i porodicom. Prema njihovim nalazima, u budućnosti će se moći očekivati još brutalnija međusobna borba za prevlast na narko tržištu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading