U Srbiji postoji 3 vrste prostitucije, a najviše nadrljaju OVE!

Autor: TV Pink

Hronika

18.01.2020

10:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

"Prostitucija je najstariji zanat na svetu i nikada se neće istrebiti. Uvek će postojati. Postavlja se krucijalno pitanje, da li treba regulisati sa sankcijama ili se treba legalizovati", rekao je advokat Borivoje Pajović u Novom jutru na televiziji Pink.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Akcija "Zvončica" u kojoj je palo više makroa i prostitutki

Pajović ističe da postoji krivični zakon koji reguliše pitanje posredovanja u vršenju usluge prostitucije.

- Krivični zakon definiše proganjanje organizacije prostitucije, i tu imamo dva krivična dela, jedno je posredovanje u vršenju prostitucije, i drugo je trgovina ljudima, i to na bilo koji način. Bilo koji način na koji se dolazi na prodaju ljudi radi prostitucije, takođe je veoma teško krivično delo - rekao je Pajović.

Marko Lopušin, novinar i pisac, ističe da u Srbiji postoje tri vrste prostitucije, ulična, kućevna i elitna.

- Elitna je dobro organizovana i obavlja se uglavnom u tajnim, skrovitim i dobro odabranim mestima. U ekskluzivnim hotelima, motelima i jahtama. Lično ne verujem da ugledni političari i ugledne javne ličnosti koriste servis elitne prostitucije, jer ako je čovek ugledan i ako ima moć, verovatno da može da bira damu ili momka - rekao je Lopušin.

Umesto korisnika, kažnjavaju se davaoci

Stevan Đokić, predsednik Centra za bezbednost, istrage i DBA, rekao je da neke službe imaju u svojim redovima doušnike, i "radnice" koje kako bi slobodnije radile, prikupljaju i donose podatke o klijentima.

- Kada je prostitucija u pitanju, radi se o prekršaju. To je zakon o uznemiravanju reda i mira, dobijaju do 30 dana zatvora, eventualno novčana kazna. Ono što je specifično kod nas, dugo nije postojala kazna za korisnike usluga, 2016. je i to ušlo u zakon - rekao je Đokić, dodajući da u Norveškoj na primer, kažnjavaju isključivo korisnika usluge, a ne davalac.

Međutim, on ističe da istraživanja pokazuju da naši organi uglavnom progone uličnu prostituciju, gde kako kaže, godišnje bude uhapšeno oko stotinu dama, kao i 10-ak muškaraca.

Lopušin ističe da nikada niko nije odgovarao od velikih klijenata, i dodaje da se uglavnom sve svali na "uličare".

- Mi smo tokom devedesetih godina došli do otkrića prvog ozbiljnog organizovanja prostitucije preko raznih naših krugova. U to vreme su se dešavale masovne otmice mladih žena iz raznih zemalja - rekao je Lopušin.

Kako kaže, ulične dame naplaćuju do 4.000 dinara svoje usluge, a takozvana pratnja do 4000 evra, tako da, dodaje, policija uglavnom goni ono što je krivično delo, ali i dodaje da je to teško dokazivo.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading