Detalji nesreće u kojoj je stradao Iguman na Badnje veče

Autor:

Hronika

08.01.2020

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Arhimandrit Jovan, starešina manastira Vujan, čije je svetovno ime Milan Nikitović, stradao je u saobraćajnoj nesreći koja se na Badnji dan dogodila na magistralnom putu Čačak-Kraljevo.

RepublikaFoto: youtube.com/ Mirko Gojković
Arhimandrit Jovan

Iguman je, vozeći svoju ladu nivu, nastradao u direktnom sudaru sa teretnim vozilom. Tragedija se dogodila oko 14.45 kod kružnog toka u Preljini. Prilikom paljenja badnjaka u crkvi u Gornjoj Trepči, nastradalom igumanu odata je počast minutom ćutanja, a prema rečima vernika, on će biti sahranjen u porti tog starog hrama pod planinom. Ispraćaj će najverovatnije biti održan sledećeg petka.

RepublikaFoto: Republika
Manastir Vujan: Ovde je službovao Arhimandrit Jovan

Nikitović je rođen 1946. godine u Gornjoj Trepči. Završio je Bogosloviju i na dužnost starešine manastira postavljen je 1983. godine. Od tada do danas proširen je put do ove svetinje, uvedeni su struja i telefon, popravljen je stari i napravljen novi konak i izgrađena je manastirska kapija. Čitava porodica Nikitović, inače, posvećena je crkvi. Jovanov brat Dragan bio je sveštenik u Čačku, drugi brat Arso kaluđer, dok im je sestra Jela i danas monahinja u Vujanu, gde je samo dvoje Nikitovića činilo manastirsko društvo. U ovoj svetinji se u godinama Drugog svetskog rata iskušavao Gojko Stojčević, pokojni monah Pavle, koji je zatim dve decenije bio patrijarh Srpske pravoslavne crkve.

 

RepublikaFoto: youtube.com/printscreen

Izrezbario krst u znak zahvalnosti

U znak zahvalnosti nakon ozdravljenja patrijarh Pavle poklonio je manastiru Vujan drveni krst sa raspećem koji je sam izrezbario. Krst se i danas čuva kao velika svetinja.

- Na pozadini je zapisao posvetu na staroslovenskom: "Manastiru Vujan o isceljeniju, priloži rab božji Gojko" - pričao je iguman Jovan.

Vujanski krst, kako ga nazivaju, jedna je od relikvija koju u ovoj svetinji celivaju i zdravi i bolesni.

 

Danima se molio

Nikitović je čuvao uspomene na počivšeg patrijarha Pavla, koji se u manastiru pod Vujnom izlečio od teške bolesti. Tokom 1944. godine zaposlio se kao veroučitelj i vaspitač u domu za decu izbeglu iz Bosne u Banji Koviljači, gde je, spasavajući jedno dete iz nabujale reke, teško oboleo. Tada je otišao u manastir Vujan, gde je neko vreme živeo izolovan od ostalih monaha i uspeo da se izleči.

Patrijarh Pavle

Iguman Jovan: Patrijarh Pavle se danima molio i klečao za svoje ozdravljenje. I zaista se desilo čudo

- Dobio je jaku upalu pluća. Kako je pričao, počeo je da iskašljava krv i parčiće mesa. Danima se molio i klečao za svoje ozdravljenje. I zaista se desilo čudo - svedočio je svojevremeno iguman Jovan.

Tokom 1945. godine bratstvo iz Vujana preselilo se u manastir Blagoveštenje, gde je tada iskušenik Gojko Stojčević posle samo tri meseca zamonašio i dobio ime Pavle.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading