Arkanov ljubimac pravi haos po hrvatskim zatvorima: Zapalio ćeliju, pa ga prebacili u izolaciju

Autor: Republika, 24 sata

Hronika

02.01.2020

17:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nikola Rgić, nakon niza incidenata u hrvatskim zatvorima, poput gutanja žileta, iznerviran kaznenim merama posegao je za vatrom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osuđenik Nikola Rgić prvog dana Nove godine zapalio je krevet u ćeliji u šibenskom zatvoru. U trenutku požara bio je sam. Pravosudni policajci videli su dim te su ga brzo, nepovrešenog, izvukli.

Problematičnog zatvorenika, koji do odsluženja kazne ima još oko dva meseca, potom su kaznili poslavši ga na jedan dan u "gumenjaru". Riječ je o posebnoj prostoriji u kojoj su zidovi obloženi specijalnim materijalom kako bi se onemogućilo da se zatvorenik sam ozledi. Mediji nezvanično saznaju kako je Rgić, koji je do sada izazvao niz incidenata u zatvorima, bio više puta premeštan iz soba. Zbog jednog od incidenata odredili su mu kaznene mere. Oduzeli su mu televizor i još neke povlastice te je, verovatno iznerviran time, posegao za vatrom. Krajem 2015. kod Rgića su u zatvoru našli mobilni telefon. On je potom jednog pravosudnog policajca optužio da mu ga je dao za novac.

Uz njega je na poligrafskom ispitivanju završilo još nekoliko njegovih kolega. Nakon mučnog i ponižavajućeg postupka svi su oslobođeni te su Rgića prijavili za lažno prijavljivanje kaznenog dela. Taj sudski postupak, za koji je kaznenim zakonom propisana kazna do tri godine zatvora, još nije pravomoćno rešen, a Rgića, koji je nakon što su kod njega našli telefon bio u drugim zatvorima, i to pod pojačanim nadzorom, u oktobru su vratili u stari zatvor, što je ogorčilo pravosudne policajce koji su zbog njegovih optužbi bili poniženi, omalovažavani i dovedeni u jako neugodan položaj.

Foto: printscreen.com/facebook
Nikola Rgić

- Nalazimo se u jednoj neugodnoj, jako stresnoj i rizičnoj situaciji, koja ne mora biti takva, nego se lako može izbeći uz malo sluha, razumevanja i pažnje osoba na rukovodećim mestima  koje do sada nije pokazalo nikakvo razumevanje ni zainteresovanost za agoniju koju su službenici već prolazili - apelovali su pravosudni policajci tražeći od nadređenih da Rgića premeste u drugi zatvor. Od toga nije bilo ništa.

Rgić je u Hrvatskoj u septembru 2017. godine pravosnažno osuđen na jedinstvenu kaznu od tri godine i devet meseci zatvora. Toliko je na Županijskom sudu u Rijeci dobio 2016. godine za razbojništvo, krađu i prevaru. Ovim nedelima on je nezakonito  stekao oko 27.000 kuna (oko 4.000 evra).

Na Opštinskom sudu u Šibeniku u junu je 2016. godine osuđen je na osam meseci zbog krađe.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, bio osuđen na sedam godina robije zbog pokušaja ubistva i iznude. Tvrdi da je tu kaznu odslužio. Na svom profilu na Facebooku Rgić je objavio fotografiju sa istetoviranim likom Željka Ražnatovića Arkana. Na jednoj fotografiji je u trenirci na kojoj piše "belgrade boys hooligans", a na jednoj pozira naslonjen na "porše". Podsećamo, prema podacima Ministarstva pravosuđa, u zatvorskom sistemu trenutno se nalazi 127 državljana Republike Srbije - 83 ljudi u statusu istražnog zatvorenika i 44 u statusu zatvorenika. Sukoba po nacionalnoj osnovi u zatvorima nije bilo.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading