Naređeno dodatno veštačenje eksplozije u TRZ Kragujevac!

Autor: Agencije

Hronika

29.09.2017

06:08

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Više javno tužilaštvo (VJT) u Kragujevcu naredilo je dodatno veštačenje, “s ciljem preciznog utvrđivanja uzroka požara i odgovornosti” eksplozije koja se u februaru dogodila u vojnom Tehničko remontnom zavodu (TRZ), u “Medni” kod Kragujevca u kojoj su poginula četvorica zaposlenih i povređeno 30 pripadnika vojske i policije.

RepublikaFoto: Tanjug/D. BANDA
U zavodu stradala četvorica zaposlenih

Dodatnim veštačenjem treba da bude utvrđeno i da li su u TRZ poštovane mere i postupci o zaštiti od požara i da li je postupano u skladu sa uputstvima za rad skladišta ubojnih sredstava, piše u informaciji tog tužilaštva, koju prenosi list Danas.

Prema navodima tog lista, naknadnim veštačenjem, koje je povereno stalnom sudskom veštaku za uzroke požara, eksplozija i havarija, biće utvrđeno i da li je poštovan tehnološki postupak rada, odnosno da li su preduzete preventivne, ograničavajuće i specijalne mere za pirotehničku bezbednost.

Istovremeno je, navelo je VJT, od nadležne komisije Ministarstva odbrane zatražen izvešaj o vanrednom inspekcijskom nadzoru u TRZ, specijalizovanoj ustanovi za demontažu, remont, uništavanje i proizvodnju municije i eksplozivnih sredstava.

Razvojem požara, dejstvom toplote i produkata sagorevanja od požara došlo je do naknadnih eksplozija uskladištenih formacijskih sredstava, navodi se u pisanoj informaciji dostavljenoj tom listu.

Uzroke požara i eksplozije u “Medni” utvrđivali su i Vojna policija, odgovarajuća komisija Ministarstva odbrane, koja je formirana prema nalogu tadašnjeg ministra odbrane Zorana Đorđevića, i Inspektorat odbrane koji je bio zadužen za inspekcijski nadzor TRZ.

U eksploziji u TRZ poginuli su potpukovnik Miroslav Perišić, kapetan Darko Kostić i pirotehničari Dejan Kovačević i Željko Nikolić, a tokom gašenja požara povređeno je 30 pripadnika MUP i Vojske.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading