Malverzacije na Starom gradu: Bastaćev pulen prao novac preko udruženja, stekao korist u iznosu od 3.604.600 dinara

Autor:

Hronika

23.12.2019

16:07 >> 16:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Posebnim odeljenjem za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Beogradu uhapsili su Marijana Nakova (1972) bivše odgovorno lice Odeljenja za komunalne poslove i komunalnu inspekciju Gradske opštine Stari grad, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivična dela zloupotreba službenog položaja i pranje novca.

Foto: ilustracija

Naime, Marko Bastać bio je apsolutno odgovoran za budžet Starog grada i nijedan projekat nije mogao da prođe ako njemu ne bi bio vraćen deo novca, pa tako i ovaj.

Utvrđeno je da je udurženju "Čarobna ruka" na ime donacije uplaćena izvesna suma, a osnivač tog preduzeća Dejan M. održavao je sve vreme kontakt sa načelnikom sektora za komunalno inspekcijske poslove na Starom gradu Marjanom Nakovim, Bastaćevom saradniku, protiv koga je podneta krivična prijava.

Zbog sumnje da je izvršio ista krivična dela u pomaganju, po nalogu tužilaštva, biće podneta krivična prijava i protiv pedesetdvogodišnjeg muškarca, odgovornog lica u Udruženju "Čarobne ruke".

Postoje osnovi sumnje da je Nakov, u nameri pribavljanja protivpravne imovinske koristi za sebe, a po prethodnom dogovoru sa pedesetdvogodišnjem muškarcem, davao instrukcije pravnim licima koja su podnosila zahteve za zauzeće javnih površina na teritoriji opštine Stari grad, da uplate novčana sredstva na ime donacija na poslovni račun Udruženja "Čarobne ruke".

Kako je funkcionisala Bastaćeva šema korupcije

  • Privrednici se obraćaju opštini Stari grad kako bi obavljali neki posao
  • Bastaćevi ljudi im kažu ključni uslov - da uplate novac na račun udruženja "Čarobne ruke"
  • Osinvač tog udruženja Dejan M. novac skida sa računa i odnosi na ruke Marjanu Nakovu, Bastaćevom saradniku

Odgovorno lice ovog Udruženja je potom sa tog računa podizao novac i isti vraćao na ruke Nakovu koji je taj način je stekao korist u iznosu od 3.604.600 dinara.

Osumnjičenom Marjan Nakov je određeno zadržavanje do 48 sati i on će, uz krivičnu prijavu, biti priveden Višem javnom tužilaštvu u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading