Nagodila se blagajnica banke koja je ukrala klijentima milione: Sve je radila zbog dece, a evo šta se desilo sa parama

Autor: Politika, Republika

Hronika

20.12.2019

12:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Punih devet godina je V. D, glavna blagajnica u vršačkoj ekspozituri jedne poznate banke, skidala novac sa računa klijenata, uzimala ga za sebe i njima popunjavala rupe u kućnom budžetu - ukupno 93.000 evra i 777.584 dinara.

Foto: Ilustracija

Modus operandi svih ovih godina blagajnici je bio isti: čim bi skinula novac sa nečijeg računa i uzela ga za sebe, sa računa nekog drugog klijenta bi skidala isti iznos i uplaćivala ga na onaj s kojeg je prethodno skinula sredstva, prenose mediji.

Osim činjenice da ni banka, ni klijenti ovakav način poslovanja nisu otkrili gotovo deceniju, slučaj postaje interesantniji ako se u obzir uzme da je optužena novac skidala uglavnom sa računa rodbine i prijatelja, ali i da njen suprug i njihovo troje dece nisu znali ništa o ovome.

Nezakonite radnje blagajnice otkrivene su sasvim slučajno - jedan od klijenata sa čijeg je računa skinut novac primetio je to dok je ova radnica banke bila na godišnjem odmoru, odnosno kada ona nije bila u prilici da "dopuni" njegov račun.

Prevara je otkrivena slučajno

Kako se ovaj klijent požalio banci da mu na računu nedostaje deo novca, zaposleni u Odeljenju za kontrolu mreža počeli su da rade na slučaju.

Postupak protiv blagajnice pokrenulo je Odeljenje za borbu protiv korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu, tereteći je za krivično delo zloupotrebe službenog položaja odgovornog lica u produženom trajanju.

Posle dvodnevnog policijskog zadržavanja, na saslušanju u tužilaštvu pre tri dana, blagajnica je priznala da su navodi naredbe o sprovođenju istrage protiv nje tačni. Prihvatila je predlog postupajućeg tužioca da zaključe sporazum o priznanju po kojem bi joj bilo izrečeno dve godine zatvora, najmanja kazna koju zakon predviđa za ovo krivično delo. Osumnjičena je sporazumom obavezana i da novac koji je uzela vrati banci u periodu od godinu dana.

Konačnu odluku o presudi, ipak, daće Viši sud, koji treba da prihvati nagodbu tužilaštva i osumnjičene.

Iznos novca koji je V. D. skidala sa računa klijenata bio je različit. Nekada bi to bilo 1.000 evra, 4.340 evra, 9.130 evra... Najviši iznos koji je skinula sa računa jednog klijenta bio je 23.830 evra. Oštetila je ukupno desetak klijenata.

Blagajnica je uzimala novac da bi finansirala studije svojoj deci

Blagajnica ove banke je na saslušanju kazala da je novac sa računa uzimala kako bi poboljšala finansijsku situaciju porodice. Objasnila je da ima troje dece koja su studirala, da je suprug zatvorio privatnu firmu koja je do tada dobro radila, kao i da je imala kredit koji je vraćala. Rekla je da nije sav novac koji se navodi u kivičnoj prijavi skidala odjednom, nego deo po deo. Koliko je novca tačno skinula, nije znala da kaže.

Banka je, nezvanično prenose mediji, po otkrivanju nezakonitih radnji obeštetila svoje klijente, a osumnjičena je vratila sav novac koji je nestao sa računa klijenata, odnosno 23.930 evra.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nervozni deponent

01.01.2020 21:51

Samo ne navedoste ime te jedne poznate banke u Vojvodini što je ključna informacija građanima, zbog izbegavanja iste naravno. Ovako će građani Vršca da povlače depozite iz svih banaka, a ne samo iz te jedne poznate, koja je zaslužila.