Mališani nesvesni koliko je pirotehnika opasna: Bez prsta ili oka zbog petardi!

Autor:

Hronika

11.12.2019

06:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ko je bacio petardu, može se čuti kako dežurni nastavnik u školskom dvorištu ovih dana pita decu i izdvaja đake koji se igraju pirotehnikom uprkos opasnostima koje ona sa sobom nosi. Pred novogodišnje praznike prosvetni radnici su pod dodatnim pritiskom da paze na decu kojoj su petarde izuzetno primamljive, o čemu svedoče zastrašujući podaci da gotovo 40 odsto onih koji su stradali od pirotehničkih sredstava uzrasta su do 20 godina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Radila sam sa porodicom u kojoj je sedmogodišnje dete ostalo bez palca i kažiprsta desne ruke. Nakon toga, roditelji su u očajanju ušli u međusobno optuživanje - priča psihoterapeut dr Nevena Čalovska Hercog i naglašava da roditelji imaju veliku odgovornost kada su kupovina i korišćenje pirotehnike u pitanju.

Roditeljska odgovornost

- Roditelji su ti koji imaju zadatak da informišu decu, da pokažu moguće posledice, da se povežu, da znaju gde su deca, šta rade, kako se zabavljaju. To je roditeljski zadatak - insistira dr Čalovska Hercog, a njen stav je u skladu Zakonom o javnom redu i miru, po kome roditelji ili staratelji maloletnih lica mora da plati između 50.000 i 100.000 dinara ili će morati na društvenokoristan rad u trajanju od 40 do 120 sati ako se njihova deca igraju pirotehničkim sredstvima.

Prilikom upotrebe petardi najčešće dolazi do opekotina, gušenja, oštećenja sluha, pa čak i do amputacije

Prilikom upotrebe petardi najčešće dolazi do opekotina, gušenja, oštećenja sluha, pa čak i do amputacije. One su najprimamljivije deci, posebno dečacima, pa samim tim i ne čudi što ogroman procenat povređenih čini upravo ova grupacija. Statistika pokazuje da je gotovo 40 odsto povređenih bilo uzrasta do 20 godina, od čega su 61odsto bili dečaci. U trećini slučajeva u pitanju su bile povrede prstiju i ruke. Glava, lice i sluh stradali su u petini slučajeva, a noge u 18 odsto registrovanih nezgoda. Svaka deseta tretirana osoba imala je povredu oka, a neki su i trajno izgubili vid.

Fascinacija i strah

Dr Čalovska Hercog smatra da su deca fascinirana pirotehnikom zbog uticaja okoline.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Mislim da su za opsesiju petardama odgovorni vršnjaci. Drugo, ono čemu su oni izloženi kroz različite medijske impulse, video-igre, filmove... Sve u svemu, virtuelni svet koji pomaže da se izazovu strašne senzacije, svetlo i zvuk, i da to bude nešto što je iznenađujuće i što stimuliše veliko uzbuđenje. Detinjstvo je obeleženo radolaznošću, prirodno je da decu to privlači. Faktor kompeticije sa vršnjačkom grupom takođe je vrlo bitan - objašnjava psiholog.

40 odsto stradalih uzrasta su do 20 godina

Doktor Danijel Glejser, direktor naučne galerije na Kraljevskom univerzitetu u Londonu, ističe da smo fascinirani pirotehničkim sredstvima jer ih se plašimo. Deca i psi su nespremni za buku, dok se kod odraslih tenzija stvara između bleska i zvuka koje oni proizvode. Na taj način varaju naš mozak. Dokazano je da iščekivanje povećava intenzitet bola ili šoka, što je razlog zbog kojeg, na primer, pojedini doktori ne govore svojim pacijentima da će bolni lekarski pregledi u stvari biti bolni.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Prevencija budućih povreda leži u strožoj kontroli u školama i roditeljskom angažmanu na edukaciji dece o opasnostima.

- Moralo bi da se pojača obezbeđenje u školama i da se uključe razredne starešine. Deca bi trebalo sama da se organizuju i vršnjačke grupe međusobno da informišu jedna drugu, tako se stvara najjači efekat. Možda bi đacima trebalo pokazivati i slike dece koja su zadobila povrede od petardi, to je zaista užasno - zaključuje dr Nevena Čalovska Hercog.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading