Racija u restoranu u Beču: Uhapšeno 11 Srba

Autor: Telegraf, Republika

Hronika

02.12.2019

11:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U jednom bečkom restoranu, u petak, 29. novembra, uhapšeno je 11 Srba zbog sumnje da su ilegalno živeli i radili u toj zemlji. Policija je saopštila da je išla u inspekciju i da su uhapšeni svi članovi osoblja restorana.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Među uhapšenima je 11 državljana Srbije, pet muškaraca i šest žena, starosti od 21 do 51 godine.

Zasad nije poznato koliko dugo su ilegalno boravili u Austriji, kao ni u čijem vlasništvu je restoran u kom su radili.

Šta će biti sa Srbima nakon ovog hapšenja?

Jedna od strožih kazni je zabrana ulaska u zemlje EU, kao i oduzimanje vize. Obično se građanima koji ilegalno borave i rade u zemljama EU uvodi zabrana ulaska od nekoliko meseci. Sve ove odluke su zapravo na sudiji i sudskoj praksi dotične zemlje.

Zašto Srbi pristaju na ilegalni rad u zemljama EU?

Nije tajna da u zemljama u EU može da se radi "na crno", na šta se neretko odlučuju srpski državljani. Logično - novac se dobija na ruke, može da se radi "koliko hoćeš" i pored svega toga, stiče se prilika za eventualnu prijavu. Radnici koji rade ilegalno, međutim, nemaju pravo na zdravstveno, penziono, ne ide im radni staž i faktički nemaju nikakva prava.

Pored svih ovih mana, sat rada "na crno" često je daleko manji nego kod prijavljenih radnika, a dešava se i da su žrtve mobinga, koje to ne mogu nikome prijaviti jer - rade na crno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading