PIRATI OTELI SRBE NA MORU: Osmoro uspelo da se spasi, a ostali kidnapovani

Autor: Republika

Hronika

22.11.2019

17:43

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sedam osoba kidnapovano je sa broda kompanije "Ekson mobajl" u Ekvatorijalnoj Gvineji nedaleko od obale Gvinejskog zaliva. Njih su oteli pirati, a među otetima ima i Srba.

RepublikaFoto: HGPTV (Channel16 Cable67)/pixabay.com
Foto: Ilustracija

Američki naftni gigant "Ekson mobajl" saopštio je da je teretni brod "Varden" napadnut u sredu u teritorijalnim vodama te zemlje. Među posadom od 15 članova bilo je državljana Južne Afrike, Filipina, Srbije i Kameruna. - Osmoro njih je uspelo da se sakrije, dok je sedmoro oteto - piše u saopštenju.

Brod je napustio naftno polje Zafiro, 12 nautičkih milja od obale, i krenuo je prema Lubi, lučkom gradu na južnom ostrvu Bioko, kada je napadnut. U izjavi nisu navedeni detalji o otmičarima ili njihovim motivima.

Ekvatorijalna Gvineja nalazi se na južnom obodu Gvinejskog zaliva, jednog od svetskih žarišta za pomorsko piratstvo.

U prvih devet meseci ove godine u ovom regionu se desilo čak 82 odsto otmica posada na svetu, a u 2018. godini napadi su se udvostručili u odnosu na prethodnu godinu.

Pirati u Gvinejskom zalivu ponekad preusmeravaju brodove po nekoliko dana, dovoljno dugo da opljačkaju teret i zahtevaju ogromne otkupnine pre nego što oslobode posadu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading