GENIJE SAHRANJEN U ALEJI ZASLUŽNIH GRAĐANA! Mihajlov otac: Ovaj svet je bio tesan za tebe!

Autor:

Hronika

21.11.2019

18:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tihi jecaji, tuga i bol... Mladi srpski genije Mihajlo Sporić sahranjen je juče uz Mocartov rekvijem u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Sahrana Mihajla Sporića

- Mihajlo je bio skroman i dostojanstven, tako smo ga i ispratili. Ovo je očigledno bio tesan svet za njega - rekao je neutešni otac Zoran opraštajući se od sina. Roditelji mladog genija bili su skamenjeni od bola.

DEČAČKI SNOVI

Na večni počinak Mihajla je ispratilo više od 2.000 ljudi, tu su bili njegovi prijatelji, školski drugovi, kolege sa fakulteta... I dalje su, kažu, u neverici što ih je zauvek napustio najbolji od njih.

- Mihajlo, školski druže i saputniče, hvala ti na prelepim sećanjima, na kopanju gline golim rukama, na padanju s drveta i lomljenju grana... Skijanje, pečenje palačinki i ispadanje tiganja, padovi i brzi slalomi, polumaratoni... Oprostićeš što sada delimo mali deo naših dečačkih snova sa onima koji te vole. Mihajlo, prijatelju naš, bio si neko ko je uvek bio spreman da pomogne drugima bez imalo kolebanja, nasmejan, plemenit, nesebičan i veći od života. Nedostaješ već mnogo, ali budi spokojan, nosićemo te u našim sećanjima dok hodamo zemljom. Hvala, prijatelju moj, što si bio deo naših života - od mladog genija oprostio se njegov drugar iz detinjstva.

RepublikaFoto: e-stock/D. MILENKOVIĆ
Velika tuga

Velika gužva bila je i ispred kapele, u kojoj se sve vreme čula Betovenova "Mesečeva sonata".

DRUG IZ ŠKOLE: Nedostaješ već mnogo, ali budi spokojan, nosićemo te u našim sećanjima dok hodamo zemljom

A u povorci, između ostalih, bili su i Mladen Šarčevič, ministar prosvete i tehnološkog razvoja, biznismen Miroslav Mišković, pevač Aco Pejović...

Mladi naučnik je najmlađa osoba sahranjena u Aleji zaslužnih građana od njenog osnivanja i počivaće između glumca Miše Janketića i kompozitora Zorana Hristića.

Mihajlo, putuj s anđelima

U Matematičkoj gimnaziji, iz koje je Mihajlo izašao kao najbolji đak 2016. godine, pre sahrane održana je komemoracija. Okupili su se njegovi najbliži - roditelji, prijatelji, ali i đaci ove gimnazije. I svi su plakali slušajući dirljive reči.

- Naš Mihajlo Sporić stajao je na ovom mestu kada je završavao školu i vodio program. Opraštao se od škole, a mi se sada opraštamo od njega. Putuj, Mihajlo, sa anđelima, prekratko si svetlucao u ovom našem svetu. Vole te tvoji profesori i tvoja Matematička gimnazija - rekla je njegova profesorka srpskog jezika.

Komemoraciji je prisustvovala i premijerka Srbije Ana Brnabić.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ

Najboljem fizičaru Sporićeva nagrada

Na inicijativu Srpskog telegrafa ustanovljena je nagrada koja će nositi ime Mihajla Sporića. Našu inicijativu jednoglasno su podržale brojne institucije i pojedinci, ministri i poznate ličnosti bez obzira na političko opredeljenje. Nagrada u čast i sećanje na briljantnog, mladog Sporića dodeljivaće se od 2020. srednjoškolcu koji bude bio najbolji u oblasti fizike. Tačan pravilnik za dodelu ovog priznanja ustanoviće Društvo fizičara Srbije

NAJBOLJI STUDENT

Mihajlo Sporić bio je genijalni mladi fizičar, osvajač olimpijskog zlata i državni prvak u fizici, astronomiji i astrofizici, ovenčan medaljama sa brojnih takmičenja iz matematike. Uprkos teškoj bolesti, bio je najbolji student u svojoj generaciji na Triniti koledžu u Kembridžu, gde je i preminuo od kancera pluća 7. novembra u 21. godini. 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading