Brendirana droga preplavila tržište: Tocilo dilovao heroin za elitu!

Autor:

Hronika

15.11.2019

18:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Oznaka kraljevske kobre na paketima s heroinom koji su oduzeti od kriminalne grupe Mladena Novakovića (30) Tocila u kriminalnim krugovima označava maksimalno čist proizvod namenjen eliti, objašnjava za Srpski telegraf kriminolog Dobrivoje Radovanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Mladen Novaković Tocilo

Stigla iz Turske

- Žig na paketima može da označava prodavca droge iz koje su narkotici došli ili simbol kartela koji je prodaje. Ipak, oznaka kobre je specifična i prema nekim saznanjima, ona u kriminalnoj sferi označava maksimalno čistu drogu i proizvod namenjen visokim krugovima društva, odnosno, da tako kažemo, eliti - kaže Radovanović.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Hapšenje

Podsetimo, policija je u četvrtak kod Mladenovca uhapsila tročlanu grupu čiji je vođa bio Novaković i zaplenila 77 kilograma heroina visoke čistoće i kvaliteta. Heroin su kupovali u Turskoj i bio je žigosan kraljevskom kobrom. Osim Novakoviću, lisice na ruke su stavljene i Saši Nikoliću (36) i Veliboru Cvetkovu (53).

77 kilograma heroina čistoće oko 90 odsto nađeno kod Novakovića

- Reč je o heroinu čistoće preko 90 odsto, te je sama vrednost narkotika nekoliko puta veća od uobičajene cene na tržištu. To znači da od 77 kilograma ove droge, koliko je zaplenjeno, na tržištu može da se napravi 350 kilograma kada se dodaju određeni dodaci i prekursori - objašnjava izvor Srpskog telegrafa iz istrage.

 Novaković heroin nabavljao iz Turske i prodavao ga isključivo na veliko

Garancija

Brendirana droga odavno je preplavila narko-tržišta kako u svetu tako i u Srbiji. Razni narko-klanovi žigosanjem obeležavaju čistoću narkotika, ali i njeno poreklo. Među prvima su s žigosanjem krenuli meksički karteli, koji su svojim simbolima obeležavali pakete s drogom kao vrstu garancije kvaliteta. Žigosanje je poslednjih godina uzelo maha, pa su, umesto simbola narko-klanova, na paketima počeli da osvanjuju poznate ličnosti i svetske znamenitosti.

Foto: MUP Srbije
Brendirana droga postala popularna

Poruka konkurenciji?

Kraljevska kobra razlikuje se od ostalih kobri po tome što jedina jede svoju vrstu - zmije! Sagovornici našeg lista zbog toga ne isključuju mogućnost da ona predstavlja i svojevrsnu poruku konkurenciji i da iz nje stoji klan koji pokušava da zagospodari Evropom.

Dosije uhapšenog Novaković

  • 2008. hapšen zbog zelenašenja
  • 2010. hapšen zbog pljačke pumpi, menjačnica i zlatara
  • 2012. priveden zbog trgovine drogom
  • 2016. opet hapšen zbog narkotika
  • 2019. priveden zbog organizovanja krimi-grupe

Tako je bilo i u aprilu ove godine prilikom prevrtanja broda sa više od tonu kokaina u delti Dunava u Rumuniji. Na paketima ove pošiljke bila je specifična oznaka CR7, što je zaštitni znak jednog od najboljih fudbalera sveta Kristijana Ronalda. Početkom septembra Španci su u blizini Azorskih ostrva uhapsili Srbina, Rusa i Meksikanca, kada je na njihovoj jedrilici otkriven tovar kokaina sa likom Gavrila Principa. I pre tri dana oko 800 kilograma droge koja je isplivala na obalama Francuske imala je oznaku dijamant na sebi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading