Oproštaj od mladog fizičara u njegovoj školi: Hvala što si postojao!

Autor:

Hronika

15.11.2019

17:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Živeće naš Mihajlo na Trinitiju, u Kembridžu, živeće u Matematičkoj gimnaziji, živeće i ovde, u Osnovnoj školi "Stevan Dukić", iz koje je krenuo u osvajanje sveta. Živeće i u našim srcima zauvek.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Mihajlo Sporić 1997-2019.

Đaci i nastavnici beogradske škole u koju je išao Mihajlo Sporić (21) juče su se okupili da odaju počast momku čiji su život i briljantna naučna karijera prekinuti na najtužniji način. Teška bolest, rak pluća, odnela je studenta čuvenog Triniti koledža, dečka koji je osvojio mnoštvo medalja na najvećim svetskim takmičenjima iz matematike i fizike.

Učiteljica Aleksandra Petrović podsetila je koliko je Mihajlo bio jedinstven.

- U očima iskra, u grudima vasiona, u glavi bistar um. Čista harmonija duše i tela. Spremnost da pomogne drugu, vedrog duha... Obožavao je sportske aktivnosti, pomagao đacima sa problemom u socijalizaciji. Zato je čak i na dopunsku dolazio, bio je srećan kada je mogao da posveti vreme onome kome je pomoć bila potrebna. S njim je reč zajednica imala poseban smisao. Nedostajaće, ali ostaće zauvek u srcu svih nas - poručila je Petrovićeva.

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
TUGA Malo ko je uspeo da zadrži suze

Ređali su se govornici, dok su samo najtvrđi u sali uspevali da ne puste suzu. Iz svake reči, ali i iz svake suze izbijao je ponos što su uopšte upoznali nekog kao što je bio Mihajlo Sporić.

Jedna od nastavnica prisetila se i kako je talentovani dečak za kratko vreme uspeo da je prevaziđe u znanju. Radio je sve sa lakoćom, najteži zadaci za njega su bili šala.

Razredna Mihajlove sestre napisala je i pesmu posvećenu njemu:

- Na nebu je danas jedna zvezda više, a na zemlji tuga suze naše briše. Koliko ih lije Srbija danas za ponos i diku našeg Mihajla...

RepublikaFoto: ST/N. PANČIĆ
Bio je vedar i nije klonuo duhom sve do kraja

Mihajlova drugarica Ivana poručila je da ih je zbližila ljubav prema prirodnim naukama:

- Zajedno smo se spremali za takmičenja. Ispričaću vam jedan događaj sa Kembridža koji, naravno, nije on pričao jer nikad nije voleo da se hvali. Prišao mu je jedan profesor i rekao: "Čuo sam o tebi sve najbolje, hajde da to i proverimo." Dao mu je zadatak i rekao da je njegovom najboljem studentu trebalo šest dana da ga reši. Mihajlu je dao rok od 10 dana. I pored terapije na kojoj je bio, Mihajlo je ovaj zadatak rešio za samo pet dana. Ali neću o njegovoj genijalnosti. Uostalom, ona nije bila razlog zbog kog smo ga voleli. Voleli smo ga jer je bio skroman, voleo da pomaže drugima, uvek vedar, veseo i nasmejan. Podsticao je ljude da budu bolji, da rade više i da im to ne bude teško.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading