Navijanje samo paravan za dilovanje narkotika? Svi nelegalni poslovi navijačkih grupa

Autor: Kurir, Republika

Hronika

11.11.2019

07:20

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da kriminalci među Grobarima drže tržište droge, a Delije reket i zelenašenje, a dilovanje da im je tek na trećem mestu, kaže bivši operativac DB Boža Spasić.

RepublikaFoto: twitter.com/Arka Besli
Foto: Ilustracija

Dilovanje droge, reketiranje, prebijanje, ucene samo su neka od krivičnih dela koja se pripisuju pripadnicima navijačkih grupa i njihovim vođama, zbog čega se s razlogom nameće utisak da se njihovi poslovi odnose na sve osim na sport i vatreno navijanje za omiljeni sportski klub.

Iako u navijačkim krugovima navodno vlada stroga hijerarhija i raspodela poslova, čak i među suparničkim taborima, bivši operativac DB Boža Spasić smatra da se ne može sa sigurnošću i precizno tvrditi koja navijačka grupa drži primat u određenom nelegalnom poslu.

- Smatram da je trgovina narkoticima osnovna delatnost svih navijačkih grupa. Oni imaju svoju razrađenu masu koja orbituje po stadionima, ali to nije sve, oni su dostupni 24 časa i njihov posao je da uvek budu nadohvat ruke. Međutim, pored dilovanja, oni su tu i da reketiraju, bave se zelenašenjem, trgovinom oružjem i razbojništvom, neko više, neko manje - rekao je Spasić i dodao:

RepublikaFoto: ST/V. LUKIĆ
Božidar Spasić

- Niko sa sigurnošću ne može da tvrdi da kriminalci među Grobarima drže tržište droge, a Delije reket i zelenašenje, a dilovanje da im je tek na trećem mestu. Međutim, opšte poznato je to da mnogi navijači rade kao obezbeđenje po prestoničkim splavovima i klubovima i na taj način razrađuju svoje kriminalne radnje - kaže Spasić.

PROFIL HULIGANA

- Prosečan huligan ima između 20 i 30 godina
- Dolazi iz socijalno ugrožene i/ili nepotpune porodice
- Veoma retko je razmaženo dete bogatih roditelja
- Kratko je ošišan ili ćelav
- Ima tetovažu Hrama Svetog Save, Ostroga, Gazimestana, krsta i grba omiljenog kluba
- Omiljeni pas kane korso, staford, pitbul
- Ne govori strane jezike
- Korisnik je lakih droga
- Uglavnom je završio samo srednju školu
- Nezaposlen ili radi na crno
- Omiljeni odevni komad mu je šuškavac trenerka i patike „najki“
- Bavi se dilovanjem droge, reketiranjem i prebijanjem
- U napadima se krije iza šala kluba za koji navija, retko mu se vidi lice

Prema njegovim rečima, vođe navijačkih grupa veoma vode računa o svom podmlatku.

- Vođe navijača su svesne situacije da moraju u svojim borbenim redovima da imaju sve više omladine koju regrutuju. Potrebna im je omladina koja će im slepo verovati i koja će sve činiti kako bi bila u njihovim redovima - rekao je Spasić.

Naime, vođe kad idu u neke veliku akciju upravo žrtvuju svoje omladince.
- Vođe navijača dobro su upućene u odgovarajuće kazne koje im sleduju ukoliko naprave neku glupost, zbog toga u veće akcije šalju maloletnike od 14 godina, koji nisu krivično odgovorni - rekao je izvor.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading