Jeziva brojka: 297 pedofila upisano u registar

Autor:

Hronika

06.11.2019

04:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Marijin zakon, koji je dobio ime po osmogodišnjoj Mariji Jovanović iz sela Stari Ledinci, koju je silovao i ugušio komšija Mladen Ogulinac, usvojen 2013. godine i doneo je strože kazne za osuđene pedofile, medu kojima je i registar prestupnika. Šest godina kasnije, u februaru ove godine, na tom spisku je bilo 96 ljudi. Osam meseci kasnije, u oktobru, ubeleženo je 279 registrovanih pedofila, pokazuju podaci koje je BBC na srpskom dobio od Uprave za izvršenje krivičnih sankcija Ministarstva pravde.

Foto: Ilustracija

- Nije stvar u tome da u Srbiji odjednom ima više pedofila, već su jednostavno sudije počele da ih upisuju u registar. Ranije je bilo više otpora - objašnjava za BBC na srpskom Vanja Macanović, advokat Autonomnog ženskog centra (AŽC).

Ona dodaje i da suđenja dugo traju, pa tek sada dolaze na red slučajevi koji su bili prijavljivani pre više godina.

Uskoro i Tijanin zakon

RepublikaFoto: printscreen/facebook
Tijana Jurić

Od 1. decembra 2019. godine stupa na snagu i Tijanin zakon, koji propisuje doživotnu kaznu zatvora za teške slučajeve silovanja i obljube nad maloletnom osobom.

Silovanje, obljuba nad detetom, nedozvoljene polne radnje, podvođenje, posredovanje u vršenju prostitucije, iskorišćavanje maloletnog lica za pornografiju... samo su neka krivična dela zbog kojih osuđeni mogu da se nađu u registru, objašnjavaju iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija. Onima koji se nađu u registru zabranjeno je da posećuju mesta na kojima se okupljaju maloletnici, poput vrtića i škola, a ne smeju ni da se bave zanimanjem vezanim rad sa decom ili tinejdžerima.

Činjenice

Šta piše u registru

- Ime i prezime

- Matični broj i adresa

- Podaci o zaposlenju

- Urođeni znaci, tetovaže i fotografije

- Podaci o krivičnom delu i kazni na koju je počinilac osuđen

- DNK profil osuđenog

Podaci iz registra su tajni. Mogu se dati sudu, javnom tužiocu i policiji, ali i preduzeću ili preduzetniku, pri zapošljavanju u školi, vrtiću ili drugoj ustanovi gde se radi sa decom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading