Kića bio u sukobu sa Veljom Nevoljom: Marković ubijen kada se odlučio na potez koji se nije svideo vođama "Grobara"

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

04.11.2019

18:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ljubomir Marković Kića (37), jedan od vođa navijačke grupe "Alkatraz", koji je ubijen u petak uveče na Voždovcu, nije bio zadovoljan stanjem na tribini zbog čega je nedavno ostalim vođama najavio povlačenje svoje grupe s juga. Marković je zbog toga bio u sukobu sa Veljkom Belivukom (34), poznatijem kao Velja Nevolja, vođom Partizanove grupe "Janjičari".

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Ljubomir Marković

Ljubomir Marković upucan je sa šest hitaca u petak uveče u blizini benzinske pumpe u Ulici Grčića Milenka, kada je izašao iz balona za fudbal. Napadač, mlađi muškarac obučen u tamniju odeću, pobegao je sa lica mesta u automobilu BMW X5 šabačkih tablica. Policija traga za ubicom i vozilom.

Kako "Blic" saznaje od izvora upućenog u stanje na južnoj tribini, prošle nedelje Marković je saopštio, nezadovoljan stanjem, da će svoju grupu skloniti sa juga.

- On je rekao i da se neće vraćati dok se ostale grupe "ne dovedu u red". Pred utakmicu Partizan - Čukarički u sredu bilo je bojazni kako će navijanje izgledati na jugu, čak nisam ni siguran ni da je Kićina grupa došla. I onda se ovo dogodilo... - kaže naš izvor upućen u stanje na južnoj tribini.

Marković je formiranje nove navijačke grupe dogovarao sa Goranom Klještanom, zvanim Boske, vođom navijačke grupe "Šedouz". Klještan je pre mesec dana preminuo od srčanog udara u teretani.

Ko su vođe "Alkatraza"

Đorđe Prelić je zbog ubistva Brisa Tatona najpre osuđen na 35 godina zatvora, ali je ta presuda preinačena na 10 godina. Iza rešetaka se našao 2013. godine.

Miloš Radisavljević Kimi 2012. godine osuđen je na 16 meseci zatvora zbog ugrožavanja sigurnosti novinarke Brankice Stanković tokom utakmice Partizan - Šahtjor 2009.

Aleksandar Vavić, najstariji od braće Vavića, bio je ranjen 2011. godine kod Pete beogradske gimnazije. Višestruko je osuđivan za različita dela, 2013. jer je nožem ranio Stefana Gajića.

Ljubomir Marković Kića je, kao i Prelić, bio osuđen zbog ubistva Brisa Tatona. Iza rešetaka je proveo devet godina, a na slobodi se našao 2017. godine. Odnedavno je ponovo bio na beogradskim ulicama.

- Bosketovu ulogu trebalo je da nasledi njegov brat Darko i da sa Markovićem osnuje tu novu navijačku grupu. Navodno, nisu im prišli samo navijači grupe "Šedouz", već i pripadnici drugih grupa, što se momcima koji sebe smatraju vođama "Grobara" nije svidelo jer ne žele da gube vojsku koja će za njih odrađivati mnoge poslove - rekao je izvor.

Da bi sprečili formiranje te nove grupe, neki od "vođa" su, priča se nezvanično, napali i pretukli Darka Klještana.

 

 

Sukob sa Veljom Nevoljom

Prema rečima upućenog u stanje na južnoj tribini, iz razloga što je hteo da se povuče sa juga Kića je bio u sukobu sa Veljkom Belivukom (34), poznatijem kao Velja Nevolja, vođom Partizanove grupe "Janjičari".

Belivuk je 2017. godine bio uhapšen zbog sumnje da je direktan izvršilac ubistva Vlastimira Miloševića na tramvajskim šinama u Beogradu. Delo koje mu se stavljalo na teret je u međuvremenu prekvalifikovano, pa je optužen za pomaganje u ubistvu da bi nakon više od godinu dana provedenih u pritvoru bio oslobođen od optužbi i pušten na slobodu.

Dan nakon likvidacije Markovića, odigran je meč Partizan - Vojvodina, a navijači su mu odali poštu. Na istočnoj tribini bio je okačen transparent na kojem je pisalo: "Brate, ovo nisi zaslužio. Kićo, večna ti slava". Sve tri frakcije navijača su parolama i skandiranjem odale poštu ubijenom Markoviću, s tim što su navijači "Alkatraza" napustili tribinu u trenutku kada je većinski deo okupljenih navijača skandiralo ime ubijenog. Na tribinama je uočen i Velja Nevolja.

 

Pad "Alkatraza" nakon ubistva Tatona

RepublikaFoto: Public

Osim ubijenog Markovića, kao vođe "Alkatraza" u vreme kad je bio označen kao najjača grupa bili su i Đorđe Prelić, Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević Kimi. Ova navijačka grupa pad je doživela nakon ubistva Brisa Tatona 2009. godine, navijača iz Tuluza, za čije su ubistvo bili okrivljeni brojni pripadnici ove grupe, uključujući i ubijenog Markovića i Prelića.

Zbog ubistva Tatona Marković je bio osuđen na 30 godina zatvora, a potom mu je, nakon žalbe, kazna smanjena na 13 godina. Marković je iz zatvora izašao 2017. godine, nakon devet godina provedenih iza rešetaka.

Prelić je najpre prvostepenom presudom dok je bio u bekstvu u odsustvu bio osuđen na 35 godina zatvora kao organizator nereda navijača u kojima je stradao Taton, ali je tu kaznu umanjio Apelacioni sud i pravosnažno ga osudio na 15 godina zatvora. Nakon hapšenja u Španiji i izručenja Srbiji 2014. godine, Viši sud mu je odobrio ponavljanje suđenja i u junu 2017. ga osudio na 12 godina zatvora. Novom pravosnažnom presudom Apelacionog suda ta odluka je preinačena i on je osuđen na 10 godina zatvora, a u tu kaznu mu se uračunava vreme u pritvoru i ekstradicionom pritvoru u Španiji.

Vođe grupe Aleksandar Vavić i Miloš Radisavljević povukli su se nakon ubistva Tatona sa tribine (drugi zato što je bio u zatvoru zbog pretnji novinarki Brankici Stanković). U sadašnju grupu Miloša Radisavljevića spadaju "Jang bojsi" i "Vandal bojsi", koje su doskora bile manje grupe na tribini. Ostale frakcije navijača Partizana su "Janjičari", kao najbrojnija i najsnažnija grupacija na jugu koja je pod vođstvom Veljka Belivuka, i "Zabranjeni" koji su nastali nakon sukoba između "Alkatraza" i jedne frakcije navijača odanih Ivanu Peroviću, ubijenom pre osam godina.

 

Istraga u toku

Prema poslednjim informacijama iz istrage, ispituju se navodi jednog svedoka da li je napadač imao saučesnika, koji mu je signalizirao zviždukom da Marković izlazi iz balona za fudbal. U tom momentu zasad nepoznati egzekutor, obučen u tamniju odeću sa kapom, ubrzao je korak ka Markoviću i zapucao u njega. Marković, kojeg je pogodilo četiri metaka u telo, krenuo je ka obližnjoj benzinskoj pumpi, međutim tu je pao. Napadač ga je sustigao i overio ga sa dva hitaca u glavu, a zatim pobegao automobilom BMW X5 šabačkih tablica. Od pomoći u istrazi mogli bi biti i snimci sigurnosnih kamera kojih u ulici u kojoj je ubijen Marković ima oko 15. Kod Markovića je pronađen i njegov pištolj "tetejac". To što je oružje nosio i na fudbal dosta govori o tome šta je mislio o svojoj sigurnosti.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading