Rođak nastradalih radnika vrištao od bola kad je čuo za tragediju

Autor: telegraf.rs, Republika

Hronika

01.11.2019

16:39

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Radnici iz Turske koji su poginuli kada su juče ispali iz korpe krana i pali sa 20 metara visine, bili su mladići od svega 24 i 25 godina pred kojima je tek bio život, a u Srbiju nisu došli sami. Nastradali Hajretin i Ekrem Polat navodno su na gradilištu radili sa još trojicom rođaka.

RepublikaFoto: facebook.com/printscreen
Hajretin i Ekrem Polat

Jedan od njih došao je na mesto nesreće da ih prepozna, a očevici kažu da je čovek vrištao od bola na vest da su mu mladi rođaci poginuli.

Od svih građevinskih firmi koje rade u Srbiji očekujemo da zaštite živote i zdravlje radnika i poštuju sve propise u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, poručili su iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

- Ljudski život je svetinja i zaštita radnika mora biti na prvom mestu prilikom realizacije bilo kog projekta i to je obaveza svih izvođača radova - navode u saopštenju u kojem izražavaju iskreno saučešće porodicama poginulih radnika na gradilištu vijadukta Čortanovci, na deonici brze pruge Beograd-Budimpešta od Stare Pazove do Novog Sada.

 

 

Od investitora, a to je preduzeće Infrastrukture železnice Srbije, i od glavnog izvođača RŽD internešenel, Ministarstvo građevinarstva očekuje da im u najkraćem roku dostave izveštaj o svim okolnostima u vezi s pogibijom radnika.

- Takođe očekujemo izveštaj tužilaštva o postupanju izvođača i preduzetim merama da se zaštiti bezbednost radnika na gradilištu - navodi se u saopštenju koje je medijima dostavljeno iz kabineta ministarke građevinarstva.

Infrastruktura železnice Srbije izjavila saučešće porodicama stradalih radnika.

"Infrastruktura železnice Srbije" izrazila je veliko žaljenje zbog tragedije na gradilištu pruge u Čortanovcima, u kojoj su poginula dvojica radnika firme „Railtech Construction", i izjavila saučešće porodicama poginulih radnika.

- "Infrastruktura železnice Srbije" kao investitor na ovom projektu uradila je sve što je trebalo u skladu sa obavezama predviđenim ugovorom sa izvođačima radova. Takođe, „Infrastruktura železnice Srbije" je formirala komisiju radi utvrđivanja okolnosti pod kojima je do ove nesreće došlo. Očekujemo da nadležni državni organi brzo reaguju i sprovedu sve neophodne zakonske aktivnosti - naveli su u ovom preduzeću.

Prema preliminarnim informacijama, do nesreće je došlo kada su navedeni radnici, u korpi koja nije predviđena za podizanje ljudi, auto-dizalicom podignuti na 20 metara visine i prilikom dizanja korpa je zakačila oplatu i došlo je do pucanja lanaca na kojima je visila korpa. Radnici su pali na betonsko postolje stuba i smrtno stradali.

Autodizalica je vlasništvo firme "Kranmont".

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading