STIŽE POMOĆ U OBUZDAVANJU STIHIJE: Moćni ruski iljušin gasiće vatru u Srbiji

Autor: J. M.

Hronika

30.10.2019

06:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Moćni iljušin, najbolji ruski avion za gašenje požara, pomoći će Srbiji da ukroti plamen koji bukti na nekoliko lokacija širom zemlje.

Foto: wikimedia.org/ Dmitriy Pichugin

Vatra je juče na području Čestelina, u blizini Vranja, zahvatila 13 kvadratnih kilometara, a u opštini Trgovište zbog vatrene stihije proglašena je vanredna situacija. Požari se nisu smirili ni na Staroj planini, ali je situacija bila bolja nego prethodnog dana, zbog vetra koji je počeo da duva u pravcu Bugarske. U gašenju požara na Staroj planini angažovano je više od 200 ljudi, vatrogasaca, pripadnika Žandarmerije, građana, a Srbija je zatražila i pomoć Rusije jer je teren veoma nepristupačan.

Kako je najavio Predrag Marić, načelnik Sektora za vanredne situacije, očekuje se da će najveći ruski avion za gašenje šumskih požara iljušin 76 stići u Srbiju u narednih nekoliko dana.

Marić: Iljušin je možda najbolji avion na svetu za gašenje požara

- To je njihov, ali možda i u svetu, najbolji avion za gašenje požara. Reč je o letelici koja nosi 42 tone vode, ima 10 članova posade. Očekujemo u narednih dan ili dva da taj avion dođe u Srbiju i da se uključi u akciju gašenja iz vazduha, što će našim ljudima znatno olakšati posao - rekao je Marić.

42 TONE VODE MOŽE DA PONESE ILJUŠIN

On je potvrdio da u požaru nisu ugroženi ljudski životi ni imovina i da će ekipe pokušati gašenje iz vazduha, što u ponedeljak nije bilo moguće zbog gustog dima. Načelnik Sektora za vanredne situacije pojasnio je da je požar na velikoj visini i da se do mesta gde gori šuma i rastinje ne može doći vozilima, već mora da se pešači oko dva sata, što dodatno otežava da se vatrena stihija obuzda. Na gašenju požara angažovani su vatrogasci-spasioci iz Pirota, Niša, Dimitrovgrada, Babušnice, Zaječara, Leskovca, Smedereva, Pančeva, Jagodine, Šapca i Kruševaca, kao i helikopterska jedinica MUP Srbije. 

10 ČLANOVA POSADE U LETELICI

Najkritičnije lokacije

Trgovište
Bosilegrad
Vidovača
Stara planina
Čelestin

 

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading