Suđenje medicinskoj sestri iz Subotice koja je cijanidom otrovala muža: Evo šta kažu svedoci

Autor: novosti.rs

Hronika

24.10.2019

07:51

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odlukom Apelacionog suda u Novom Sadu, u Višem sudu u Subotici u sredu je ponovo počeo glavni pretres protiv Irene Šarkanj, medicinske sestre koja se sumnjiči da je svog muža Ištvana, u prostorijama subotičke Opšte bolnice, otrovala cijanidom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Irena je 8. marta ove godine proglašena krivom i osuđena na zatvorsku kaznu od 13 godina. Žalbu na presudu uložile su obe strane - viši javni tužilac Branislav Rankov smatrao je da kazna treba da bude oštrija, a branilac advokat Biserka Krpić da optužena nije kriva za delo za koje se tereti. Apelacija je delom prihvatila žalbu odbrane i predmet vratila na početak, kako bi se ustanovile sve činjenice koje su dovele do smrti Ištvana Šarkanja u februaru 2018. godine.

Naime, Ištvan je u pratnji supruge iz Horgoša stigao u Opštu bolnicu u Subotici zbog bolova u stomaku. Dežurna lekarka na hitnom prijemu ga je pregledala, zet, inače medicinski tehničar u bolnici, izvadio mu je krv, a hirurg naložio da sutradan dođe na dalje preglede. U trenutku dok je doktorka kucala otpusnu listu, pacijentu je pozlilo i odmah je prenet u odeljenje reanimacije. Uprkos naporima lekara, čovek je izdahnuo, a u metežu u sali primećena je njegova supruga Irena, takođe zaposlena u Opštoj bolnici, kako drži špric u rukama. Obdukcijskim nalazom utvrđeno je da je u krvi preminulog bila veća količina cijanida.

Osumnjičena Irena Šarkanj u sredu je ostala pri svom iskazu, u kome je tvrdila da nije ubila svog muža, da mu nije ubrizgala cijanid nego akvu.

Svoj iskaz ponovo je dala i dr Gizela Palinkaš, koja je primila Šarkanja zbog bolova u stomaku.

- Čovek je čekao dokumentaciju, bila sam leđima okrenuta dok sam kucala otpusnu listu, kada je on pokušao da sedne i kolabirao. Krenula mu je voda na usta, odmah smo ga prebacili na pokretna nosila i odneli u salu za reanimaciju - podsetila je dr Palinkaš.

- Nisam tražila Benko Jožefu, zetu, da izvadi krv pacijentu, a nisam ni dozvolila da mu vadi trajnu iglu. Nisam primetila da Irena Šarkanj ima bilo šta u ruci, niti da radi nešto sumnjivo.

Ponovo je saslušan i Jožef Benko, koji je rekao da je tastu izvadio krv, da je potom koleginica uzela epruvetu i odnela je na analizu.

- U trenutku kada mu je pozlilo sa njim u prostoriji smo bili dr Palinkaš, kolega i ja. Nije davao znake života i odmah je prebačen na reanimaciju, ali mu nije bilo ništa bolje. Kanila u jednoj ruci je propala, vena je pukla, pa je prebačena u drugu i nastao je opšti metež - dalje će Benko.

- Nisam video da mu je Irena nešto ubrizgala, samo sam čuo doktorku kako viče na nju šta mu je to dala. Irena je odgovorila - akvu, a kolega je rekao da mu je to prsnulo u oko, ali nikakvih tegoba nije imao.

Ko je zvao policiju?

U službenoj belešci policije stoji da je slučaj prijavila Sandra Kujundžić, službenica na šalteru na hitnom prijemu. Ona je, međutim, u sredu negirala da je o ovom slučaju obavestila policiju.

- Kolega Benko mi je doneo papire da se pacijentu uradi protokol. Oko pola osam sam otišla kući i nikome ništa nisam prijavila, ne znam ko je i kada pozvao policiju - rekla je Kujundžićeva.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading