Bankaru pet i po godina zatvora: Prebacivao pare s tuđih računa i "zaradio" 48,5 miliona!

Autor: Tanjug

Hronika

11.10.2019

14:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je osudio bankara Vladana Barjaktarevića jer je neosnovanim transakcijama sa računa klijenata oštetio Komercijalnu banku, a sebi pribavio protivpravnu imovinsku korist.

RepublikaFoto: Tanjug/M. KAROVIĆ

Istom odlukom kojom je potvrđena prvostepena presuda Višeg suda od Bajraktarevića je oduzeta imovinska korist pribavljena krivičnim delom od 345.490 evra i 101.145 USD.

Osuđen je zbog krivičnog dela zloupotreba položaja odgovornog lica u produženom trajanju.


Istaknuti imovinsko-pravni zahtev oštećene banke "Komercijalna banka" a.d. sa sedištem u Beogradu je odbijen kao neosnovan, navodi se u odluci Apelacionog suda objavljenoj na njegovom sajtu.

Barjaktarević je, kako se navodi, osuđen jer je od 1. novembra 2012. godine do 27 .marta 2014. godine, u ekspozituri "Komercijalne banke", kao šef ekspoziture, Sektora poslova sa stanovništvom, prekoračenjem ovlašćenja odgovornog lica pribavio sebi protivpravnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 48.584.709,11 dinara.
Foto: pixabay.com

On je protivno utvrđenoj proceduri poslovanja banke u više navrata trebovao i preuzimao gotov novac iz trezora ekspoziture, a zatim sačinjavao naloge neistinite sadržine o navodnoj isplati novčanih sredstava koje je označavao svojim elektronskim potpisom i od klijenata podizao iznos pri čemu novac nije isplaćivao klijentima već je isti zadržavao za sebe.


“Lažno sačinjene naloge o navodnoj isplati nije predavao kontroloru svih zaposlenih u ekspozituri što je bio dužan, a da bi prikrio protivpravno prisvojen novac u računski sistem pod svojom šifrom unosio neistinite podatke o navodnim gotovinskim uplatama na račune navedenih klijenata kao i neistinite podatke o navodnom prenosu sredstava sa računa pojedinih klijenata na račune navedenih klijenata”, navodi se u presudi.

Tako je neistinito uvećavao stanje na računima klijenata sa kojih je podizao novac čime je naneo štetu banci, a sebi pribavio imovinsku korist u iznosu od 345.490,15 evra i 101.145 USD.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading