Ćelija meksičkog kartela razbijena u Beču: Srbi radili za El Čapa!

Autor:

Hronika

02.10.2019

03:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U velikoj akciji austrijske policije krajem prošle nedelje, u Beču i u Gracu razbijena je ćelija ozloglašenog meksičkog kartela "Sinaloa", koju su sačinjavali Austrijanci, Nemci, Filipinci i Srbi! "Sinaloa" kartel jedan je od najozloglašenijih organizacija u Meksiku, kojom je godinama rukovodio Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo!

RepublikaFoto: Tanjug
El Čapo

Našli im drogu

Grupa je operisala od jula 2018. do hapšenja i preprodajom droge zaradili su na stotine hiljada evra. Prilikom hapšenja zaplenjeno je oko 6,43 kilograma metamfetamina i heroina, veća suma novca, falsifikovana dokumenta i oružje, ali je mnogo značajnije to što je jedna ovakva narko-ćelija razotkrivena i potpuno razbijena.

- Pošiljke su naručivane preko darkneta (ilegalni internet), a plaćane su kriptovalutom preko naloga koji su otvarani pomoću falsifikovanih dokumenata kako im policija ne bi ušla u trag. O svemu su obaveštene vlasti Meksika i SAD - rekao je predstavnik policije austrijskim medijima.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Droga na jedrilici

Ovo nije prvi put da se droga koju su švercovali i preprodavali Srbi vezuje za meksičke kartele. Početkom septembra u blizini Azorskih ostrva španska policija presrela je jedrilicu na kojoj je zaplenjeno oko 800 kilograma kokaina, čija je vrednost procenjena na oko 50 miliona evra. Posadu su činili Rus, Meksikanac i Srbin, a u Šidu su uhapšena još dva naša državljanina. Zanimljivo je da su neki od paketa kokaina bili "brendirani" slikom Gavrila Principa. Ono što je upalo u oči je da je jedrilica, koja je doplovila upravo iz Meksika, preuređena na način na koji meksički karteli prepravljaju plovila za šverc kokaina.

Policija u svom saopštenju ne navodi imena i godine uhapšenih, kao i koliko je srpskih državljana uhapšeno. Samo je rečeno da je u pitanju osam muškaraca i jedna žena!

Preprodaju droge ugovarali preko darkneta, a plaćali kriptovalutom

- Oni su bili direktno povezani sa "Sinaloa" kartelom, jednim od najopasnijih i najvećih kriminalnih organizacija u Meksiku, koja se, osim distribucijom kokaina, bavi i proizvodnjom amfetamina i heroina. Ovi ljudi su delovali kao njihova ćelija u Evropi, a za njih je samo na teritoriji Austrije radio 41 sitniji diler - rekao je izvor iz austrijske policije.

Vlasti su saopštile da se istraga oko ove mreže trgovaca drogom nastavlja, te da se u skorije vreme očekuju nova hapšenja, ne samo na prostoru Evrope već i na drugim kontinentima.

Surove likvidacije

"Sinaloa" kartel je jedan od najstarijih narko-kartela u Meksiku. Broji više od 30.000 članova, ima svoje ispostave na svim kontinentima i poznat je po surovim ubistvima protivnika i policajaca. Drogom prvenstveno snabdevaju SAD, ali se već godinama probijaju i na evropsko tržište.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading