Tuga: Celo selo oplakuje radnika koga je ubila drobilica za kamen, domaćinstvo se gasi jer su mu preminula oba roditelja

Autor: Novosti, Republika

Hronika

01.10.2019

16:23

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Miloš Đukić (31) iz Ljiga poginuo je juče ujutru oko 8 sati, u kamenolomu Smilova glava u blizini Negotina, kada je upao u drobilicu za kamen.

RepublikaFoto: youtube.com/ Kamen Benkovac
Foto: Ilustracija

Njegovo telo pronašle su kolege, a istraga tek treba da pokaže šta se tačno dogodilo ovom mladom čoveku, koji je na kamenolomu radio jedva nedelju dana.

- Popili smo jutros kafu i otišli na posao. Svako je radio sa svojom mašinom. U jednom trenutku smo videli da ga nema, ali smo pomislili da je možda otišao do toaleta. Pozvali smo ga motorolom i shvatili da je u drobilici - pričaju radnici koji nisu želeli da im se navode imena.

Miloš je, vele oni, ležao na traci drobilice. Radnici u ovom kamenolomu pretpostavljaju da je propao kroz rotor rupu, pravo na traku koja odvozi usitnjen kamen.

O nastradalom radniku, iako ga ne poznaju dovoljno, imaju reči hvale. Kažu da je bio vredan i marljiv, ali i da je nekoliko puta upozoren zbog nesmotrenosti koje su se ticale upravo zaštite na radu.

- Nismo počeli da radimo, proveravali smo mašine, kad smo videli da ga nema. Začuvši motorolu u drobilici potrčali smo da vidimo šta se desilo, da li mu treba pomoć i videli ga mrtvog na traci. Užasna je ovo tragedija - dodaju.

Drobilica za kemen jedna je od većih marke "metso". Kada se desi da se kamen zaglavi, drobilica se zaustavlja, rukovaoci mašine uključuju osigurač i kamen se ručno odglavljuje. Dešavalo se, vele, da to rade i ovih dana, ali uvek se u pomoć pozove neko od kolega.

Nikome nije jasno zašto Miloš nije pozvao kolege ako je imao problem sa mašinom

Niko od njih ne isključuje mogućnost da se kamen možda i sad zaglavio u mašini, ali im nije jasno zašto ih Miloš nije pozvao.

- Đukićev bager je bio na etaži, na platou kamenoloma. Isključio je bager i otišao u drobilicu. Ne znamo zašto nas nije zvao kad smo bar deset i više puta odglavljivali tu mašinu - pitaju se kolege.

Meštane Kalanjevaca, kod Ljiga, sela u kom je živeo Đukić, potresla je vest o stravičnoj pogibiji. Miloš je, kažu njegovi drugovi, u potrazi za poslom otišao u Negotin, gde je kao vozač skipa i utovarivač radio oko četiri godine. Nije, kažu, mogao bez rodnog kraja, barem jednom mesečno je dolazio u Kalanjevce i Ljid da se vidi sa svojima i društvom.

- U decembru prošle godone umrla mu je majka, ranije je ostao i bez oca, pa je živeo sam i sada sa njegovom preranom, iznenadnom i jezivom smrću njihova se kuća praktično gasi - kažu žitelji Kalanjevaca.

Za Miloša imaju samo reči hvale a sada se njegovo domaćinstvo gasi

- Bio je divan momak, svakom spreman da pomogne, za drugove bi život dao, ako zatreba. Prvo bi se našao kad je trebalo, naročito kad su teški fizički poslovi u pitanju. Jeziv je način na koji je poginuo, bio je odličan mašinista i savestan radnik, zar njemu to da se desi - pitaju se meštani.

Omiljen je Miloš bio među mladima u Ljigu i okolini. Još se ne zna kada će biti sahranjen, sve zavisi od istrage u Negotinu. Rodbina i prijatelji okupljaju se u porodičnoj kući u Belanovici. Njegova rođena sestra udata je u Kalanjevcima, ali su otišli uNegotin da preuzmu telo a potom da organizuju sahranu.

- Koliko znamo, trenutno devojku nije imao, ali je razmišljao da zaradi nešto novca od rada na terenu da se skući, zasnuje brak. Još ne možemo da verujemo da Miloša više nema - kažu njegovi prijatelji.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading