Nastavnici škole u Barajevu o slučaju maltretiranja devojčice: Prihvatamo odgovornost, ali ovo je prava istina!

Autor: Republika

Hronika

18.09.2019

11:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nastavnici srednje škole u Barajevu u kojoj su devojčice tukle svoju drugaricu, uputili su otvoreno pismo.

RepublikaFoto: Screenshot
Foto: Ilustracija

Kolektiv ove škole osudio je svaki vid nasilja, dodajući da odgovornost za ponašanje dece ne može biti kompletno na njima kao nastavnicima. 

Povodom slučaja koji je šokirao javnost nakon objavljivanja snimka, nastavnici ove škole objavili su pismo u kojem se obraćaju javnosti.

"Osuđujemo svaki vid nasilja. A zar i ima nekoga ko bi nasilje podržao? Mi smo se odabravši poziv nastavnika i profesora opredelili, ne samo za brigu o obrazovanju najmlađih, već i za brigu o tome u kakve će ljude sutra izrasti. I svakako ne želimo da niko od njih bude ništa manje od dobrog i vaspitanog, prvo deteta, a kasnije i odraslog čoveka.

Ali mi nismo prvi u procesu vaspitanja naše dece. Oni kod nas dolaze sa svim onim što su poneli od kuće, od svojih roditelja, baka i deka, svoje najbliže okoline... Oni kod nas dolaze i kao svršeni osnovci koji su do sada trebali da prođu određenu vrstu socijalizacije, da steknu radne navike, da usvoje pravila kako se ponašati u školi, kako se ponašati prema svojim drugarima i profesorima.

Škola je obrazovno-vaspitna ustanova. Dakle, tu smo pre svega da našoj deci pružimo najbolje moguće obrazovanje. Ali nam se čini da se na nas profesore svalio sav teret i odgovornost da ispravimo i nadoknadimo sve ono što je propušteno u vaspitanju dece.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Danonoćno smo stavljeni pod lupu i sud stručne i šire javnosti. I kada se dogodi nešto ovako ružno i nedopustivo, kao što je poslednji slučaj vršnjačkog nasilja, prvo se prst upire u prosvetu. I onda pitanja - Gde su bili profesori? Gde je bio direktor? Zašto su profesori to dozvoli? Eto ko brine o našoj deci, itd...

Mi od naše odgovornosti ne bežimo i nikada to nismo radili. Ali nemojte da naša odgovornost bude i jedina odgovornost u ovom i sličnim događajima", navode u pismu.

Konkretno, tvrde da dve od tri devojčice koje su učestvovale u ovom nemilom događaju ovu školu pohađaju nepunih 10 dana. Za to vreme, kako navode, "niti su mogle da se poprave niti da se pokvare".

"To je nedovoljno vreme i da se đaci međusobno upoznaju a kamoli da profesori steknu neki jasan sud o tome kakva su to deca, šta od njih može da se očekuje. A posebno ne direktor.

Ali su to svakako znali i znaju njihovi roditelji kao i svi oni koji su sa njima bili najbliži tokom prethodnih osam godina školovanja. Ali je kao krivac isključivo obeležen direktor naše škole, koji je zbog ovog događaja i smenjen.

Direktor, koji je odmah po saznanju da se incident dogodio, tražio utvrđivanje činjenica i pokretanje disciplinskog postupka, iako, ispostaviće se kasnije, nije bio obavešten o pravim razmerama ovog događaja", navode oni.

Sve ovo dobija svoj epilog u utorak, kada je direktor Dobrivoje Jelić i zvanično smenjen.

RepublikaFoto: Screenshot
Foto: Ilustracija

Oni navode da je direktor za svoju smenu saznao od novinara i to pre nego što je zapisnik inspekcije stigao u Ministarstvo.

"Naša škola postoji od 1978. godine i odškolovala je hiljade đaka među kojima su mnogi bili prvi na rang listama za upis na najbolje fakultete koje ova zemlja ima. Školujemo i đake koji završavaju trogodišnje smerove koji kasnije rade na odgovornim i teškim stručnim poslovima. Više od 40 godina mi brinemo o našoj deci radeći svoj posao savesno i odgovorno. Bili smo domaćini republičkih takmičenja a kao škola smo od eksterne komisije Ministarstva prosvete dobili visoku ocenu. Naš direktor je u ovoj školi zaposlen od 1996, tri puta je imao bezrezervnu podršku kolektiva škole i lokalne zajednice za izbor na mesto prvog čoveka naše škole", stoji u pismu.

Kažu da je Jelić čovek koji je svoj posao decenijama radio bez mrlje u karijeri, spreman uvek da pomogne i deci i svim zaposlenima u školi te da je pred penzijom. Kažu i da je vršnjačko nasilje u porastu, ali da razrešenje direktora nije rešenje za ovaj problem.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Jelka

18.09.2019 13:02

Pre svega treba kazniti roditelje i decu koja vrse nasilje a direktora i nastavnike, samo u slucaju da nista nisu preduzeli, odnosno, da nisu nasilje prijavili. Da se roditelji maloletne dece, kaznjavaju za nasilnicko ponasanje svoga deteta, sigurno bi bilo puno manje ovakvih i slicnih incidenata. Svako maloletno dete se ipak najvise plasi reakcije roditelja. Uzmite to u obzir pri sprovodjenju zakona za ovakve slucaje.