Veliko hapšenje u Novom Sadu: Godinama prali novac, ojadili Srbiju za iznose od kojih se vrti u glavi!

Autor: Tanjug, Republika

Hronika

11.09.2019

10:58

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Osam osoba je uhapšeno zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili više krivičnih dela - poreska utaja, pranje novca i zloupotreba položaja odgovornog lica, u zajedničkoj akciji inspektora Poreske policije, MUP-a i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Novom Sadu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kako se navodi u današnjem saopštenju Poreske uprave, u periodu od januara 2016. do jula 2018. godine odgovorno lice privrednog društva iz Subotice je u saučesništvu sa još 33 osobe izvršilo krivično delo poreske utaje, čime je oštećen budžet Srbije za 11,89 miliona dinara, pranje novca i zloupotrebu položaja odgovornog lica kojim je pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 24,70 miliona dinara.

Osumnjičeni je izvozio voće u Rusiju, a koje je prethodno uvozio iz Grčke i uz lažnu dokumentaciju ga prikazao kao proizvod srpskog porekla.

Vlasnici poljoprivrednih gazdinstava sa teritorije Srbije su na osnovu lažnih priznanica od privrednog subjekta, preko računa svojih poljoprivrednih gazdinstava primali uvećane novčane iznose, koje su potom podizali i u gotovini vraćali otkupljivačima, da bi novac predali odgovornom licu koji je na taj način pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 24.706.403,02 dinara.

Takođe, osumnjičeni je u nameri da delimično izbegne plaćanje PDV-a i poreza na dobit pravnih lica, umanjivao poresku obavezu nezakonitim korišćenjem PDV nadoknade i nezakonitim uvećanjem troškova poslovanja, čime je oštetio budžet Republike Srbije u iznosu od 11.892.399,85 dinara.

Osmoro osumnjičenih je zadržano do 48 sati, dok je Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu sprovedeno još 25 lica, od kojih je za tri lica određen pritvor do 30 dana.

Protiv navedenih lica podneta je zajednička krivična prijava Višem javnom tužilaštvu u Novom Sadu, navodi se u saopštenju Poreske uprave.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading