Komšije o ocu i sinu dilerima iz Šida: Oduvek su živeli na visokoj nozi

Autor: Tanjug

Hronika

04.09.2019

22:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Otkako ih znam živeli su na visokoj nozi. Skupoceni automobili, garderoba, putovanja. Sa komšilukom se nisu družili.

RepublikaFoto: MUP Srbije
Bogat ulov policije

Ovako o ocu i sinu Mirku i Draganu Đankoviću iz Šida, uhapšenim zbog šverca 800 kilograma kokaina, pričaju meštani Šida.

Za starijeg Đankovića, komšije za "Novosti" kažu da je uvek bio lepo obučen, "kulturan i otmen gospodin". Oni misle da ga je u posao sa kokainom "uvukao sin".

Kako kažu, Dragan je često putovao u Južnu Ameriku i vozio jedrilice. Dodaju da se jedno vreme bavio popravkom elektronskih i optičkih uređaja.

U Erdeviku, na pitanja još jednom članu ove kriminalne grupe, Vladislavu Funštajnu, koji je takođe uhapšen, građani nerado odgovaraju.

- Jedno vreme je radio na brodu, plovio po svetu. Otac mu je bio fin čovek, majka mu je bila učiteljica, neko vreme i direktorka naše škole. Bio je oženjen, ali se razveo - kaže jedan od Erdevičana.

Rođaci ove dve porodice navode da je Dragana Đankovića i Vladislava Funštajna spojila ljubav prema jedrenju.

- Taj novac koji se pominje da je slat u Meksiko je od kuće koju je Vladislav prodao - tvrdi bliska rođaka i dodaje:

- Pola novca je ostavio kod Dragana, a pola je poneo sa sobom kad je krenuo u Južnu Ameriku. Povremeno bi zvao Dragana i tražio da mu uplati, najčešće po hiljadu evra.

 

 

Tužilaštvo za organizovani kriminal označilo je Funštajna kao organizatora ove kriminalne grupe koja je švercovala kokain zaplenjen kod Azorskih ostrva u Atlantskom okeanu. Njega i dvojicu saučesnika, na jedrilici punoj narkotika, uhapsila je pre dva dana španska policija, po dojavi pripadnika Uprave kriminalističke policije (UKP) MUP Srbije.Prema poslednjim informacijama iz istrage, kokain je nabavljen od jednog od najjačih meksičkih kartela i ukrcan je na zapadnoj obali Meksika. Preko Panamskog kanala jedrilica se uputila ka Kanarskim ostrvima, gde je, kako se sumnja, organizovan pretovar. Španska policija je jedrilicu, na kojoj su zatečeni Funštajn, Meksikanac Emanuel Alehandro Aseves Kuevas (24) i Rus Sergej Rasohin (48), zaustavila između Azorskih i Kanarskih ostrva.

Kokain je pronađen u prepravljenim šupljinama na brodu, a na pojedinim paketima bila je slika Gavrila Principa.

Tokom istrage, koja je vođena nekoliko meseci, srpski operativci prikupili su značajne informacije, koje su presudile u hapšenju ove međunarodne kriminalne grupe. U bekstvu je šesta osoba i za njom se traga.

U Srbiji su, u Šidu, "pali" otac i sin Mirko (66) i Dragan (39) Đanković. Oni su, kako se sumnja, deo grupe koja je bila zadužena za logističku podršku, uplate novca neophodnog za finansiranje puta, kao i za transport.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading