SRBIN U TOP-10 BEGUNACA: Velika Britanija traga za poznatim švercerom kokaina iz naše zemlje

Autor:

Hronika

16.08.2019

16:53

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Danijel Dugić (38) iz Srbije optužen je u Velikoj Britaniji za šverc četvrt tone kokaina i već 15 godina nalazi se na listi najtraženijih begunaca u toj zemlji. Njegova slika okačena je na brojnim međunarodnim poternicama, zajedno sa fotografijama drugih odbeglih kriminalaca, koje britanske vlasti optužuju za najteža krivična dela.

RepublikaFoto: nationalcrimeagency.gov.uk
"Odabrano društvo"

Britanski mediji prenose da tamošnje vlasti još od 2013. godine veruju da se Dugić krije na teritoriji Španije, zbog čega obaveštajne službe obe države svih ovih godina neprekidno rade na njegovom lociranju i hapšenju.

Naime, tokom kampanje Nacionalne agencije za kriminal već je uhvaćeno 84 kriminalca širom Evrope, ali je na slobodi ostalo još 11, koji su osumnjičeni za ubistva, seksualne napade i trgovinu drogom. Među njima je i Srbin.

U posadi broda i crnogorski državljanin Zoran Drešić iz Bara

Ime odbeglog Srbina odjeknulo je u svetskoj javnosti 2010. godine, nakon što je britanska policija presrela ribarski brod u Lamanšu i u njegovom kontejneru za skladištenje ribe pronašla tovar od čak 255 kilograma kokaina. Vrednost zaplenjene droge procenjena je na više od 60 miliona evra.

 

RepublikaFoto: nationalcrimeagency.gov.uk
Danijel Dugić 

Britanski specijalci uhapsili su tada posadu broda "Frešvoter fajv", među kojima je identifikovan i crnogorski državljanin Zoran Drešić iz Bara.

Iako se na saslušanju branio da se na brodu našao kao ribar i lovac na jastoge zaposlen na crno, policija je tokom istrage ustanovila da je jedan od vodećih krijumčara kokaina iz Južne Amerike.

60 miliona evra vredi zaplenjena droga

RepublikaFoto: Tanjug/AP

Daljom istragom utvrđeno je da je upravo Drešić komunicirao sa Dugićem, i to zahvaljujući listinzima mobilnog telefona. Britanski mediji su tada preneli da se Drešić u prvo vreme pravdao da mu je Dugić poznanik s kojim ga je upoznao zajednički prijatelj, ali da je priču ubrzo promenio tvrdeći da ga uopšte ne poznaje.

Banda krijumčara, među kojima je bio i Drešić, ubrzo se našla pred britanskim sudom, koji ih je kaznio sa ukupno 104 godine zatvora. Svi oni su na suđenju tvrdili da ne poznaju odbeglog Dugića, kao i da je on greškom povezan sa njima.

 

Srpski krimos traži zaštitu Putina

Slaviša Karabašević, koga Srbija optužuje za ubistvo i preko Interpola traži njegovo izručenje, najavio je da će se žaliti predsedniku Vladimiru Putinu. Već je dobio podršku poslanice Državne dume Natalije Poklonske, a planira da se obrati i poznatom ruskom TV voditelju Vladimiru Solovjovu. Karabašević, inače ugostitelj, od 2005. nalazi se u bekstvu u Rusiji. U Sevastopolju je Apelacioni sud odbio da mu zatvor zameni kućnim pritvorom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading