Afera "Deponija": Kriminalci na otpadu zarade 13.000.000 evra

Autor:

Hronika

16.08.2019

05:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U kriminalnom biznisu sa divljim građevinskim deponijama u Beogradu svakog dana se obrne čak 4,5 miliona dinara! Naša računica pokazuje da godišnje ova suma dostiže neverovatnih 1,62 milijarde dinara, odnosno 13.500.000 evra, pa ne čudi što se vlasnici divljih deponija služe ucenama i svim mogućim sredstvima kako bi zadržali taj svoj biznis. U Beogradu, prema procenama, divljih deponija ima na sve strane, a nezvanično se pominje da većinom gazduje Vojkan Krstić, vlasnik "Elita gradnje", o čemu je Srpski telegraf pisao.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Foto: Ilustracija

Poslednje u nizu otkriveno nelegalno smetlište u srpskoj prestonici u Vukasovićevoj ulici na Kanarevom brdu prijavili su zabrinuti meštani tog dela grada.

- Kamioni su tutnjali danju i noću. Nismo mogli da spavamo, nismo smeli da otvorimo prozor zbog prašine koja je ulazila u stanove i gušila nas, terasa mi je skroz uništena - jadikuje naša sugrađanka iz naselja Kanarevo brdo koja živi pedesetak metara od divlje deponije u Vukasovićevoj. Ona ističe da su tu kamioni godinama dovozili zemlju iz svih delova grada, te da je otpad na nekim mestima dostigao visinu od čak 28 metara!

Poznavaoci tvrde da u Beogradu ima oko 30 građevinskih deponija, a da je cena po kamionu šuta i zemlje između 1.200 i 1.700 dinara

Ova deponija, kako se procenjuje, zauzima površinu od 1,3 hektara i nekontrolisano se širi. Meštani tvrde da je čak promenjen i reljef ovog dela Beograda što se, kažu, verovali ili ne, vidi i na 3D snimcima aplikacije Google Earth.

Broj građevinski deponija 30

Takođe, stručnjaci upozoravaju da je ova deponija potpuno neobezbeđena i neobeležena, da je zemlja koja je stizala sa gradilišta istovarana bez ikakvog reda, te da kiša i veća količina vode mogu da dovede do urušavanja.

Cena po kamionu 1.500 dinara

Da se nešto čudno dešava u Vukasovićevoj ulici, upozoravali su stranari okolnih zgrada već mesecima, a juče je po prijavi na teren izašla i komunalna milicija.

Broj kamiona 100

- Tu su kamioni 24 sata dnevno dovozili zemlju i istovarali je. Ne znam čija je to parcela, pogledajte, ima samo neka žica na ulazu i to je sve. Video sam kamione raznih firmi - kaže jedan od prvih komšija.

Podsetimo, za četiri dana u Beogradu otkrivene su dva nelegalna smetlišta u gradu. Pored Vukasoviće, u ponedeljak je otkrivena i zatvorena i divlja deponija na Čukaričkoj padini, a klupko je počelo da se odmotava posle optužbi građevinaca i investitora da ih Vojkan Krstić ucenjuje da otpad sa gradilišta odvoze na njegovu deponiju ili im on šalje inspekciju, o čemu je pisao Srpski telegraf. Krstić povodom najnovijih dešavanja sa divljim deponijama, kao i bespravne gradnje, koja mu se stavlja na teret, nije odgovorio na naša pitanja.

RepublikaFoto: e-stock/M. RAFAILOVIĆ
Foto: Ilustracija

Dnevna zarada - 4.500.000 dinara

Mesečna zarada - 135.000.000 dinara

Godišnja zarada - 1.620.000.000

Ako i vi imate problem sa divljim deponijama u svom kraju i nelegalnim dovozom šuta i zemlje, javite se našoj redakciji.

Za dva dana 74% kamiona više u Vinči

Direktor JKP "Gradska čistoća" Marko Popadić izjavio je da je poslednja dva dana broj kamiona koji odvoze zemlju i građevinski otpad na zvaničnu gradsku deponiju u Vinči povećan 74 odsto! On je istakao da godišnja šteta koja je naneta Beogradu zbog otvaranja divljih deponija iznosi nekoliko miliona evra.

- Ti milioni evra završavali su u privatnim džepovima građevinske mafije. To je nedopustivo. Zahvalni smo gradu, koji je poslednjih dana zatvorio nekoliko divljih deponija, među kojima je najveća na Čukaričkoj padini - rekao je Popadić i dodao da će grad podneti krivičnu prijavu protiv N. N. lica koja su organizovala nelegalne deponije u Beogradu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Stepa

16.08.2019 06:27

Treba da dodjete isto u Kumodraz, Zemljoradnicka ulica, gde je i parking elita gradnje pa da vidite koliko su tamo otpada istovarili za 4 godine. To je bila najveca divlja deponija u Srbiji.

Jelena

16.08.2019 14:48

Dobro ste i prosli. U Kumodrazu su tukli i samarali sve one koji su se pobunili krimivalcu Vojkanu Krsticu.