(VIDEO) Pobuna iza zidina Spuža: Robijaši napravili haos zbog novog zatvorenika Albanca, svi završili u samicama!

Autor: blic.rs, Republika

Hronika

07.08.2019

19:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Robijaši u zatvoru u Spužu pre tri dana organizovali su pobunu u jednom od zatvorskih paviljona, a organizatori pobune ubrzo su uhvaćeni i smešteni u samice, na različitim odeljenjima zatvora. Neredi u ovom kazamatu nisu nikakva novost, a o nekima od njih pisali su svetski mediji.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Incident se ovoga puta dogodio u paviljonu D spuškog zatvora, kada su komandiri u jednu od tamošnjih ćelija pokušalili da dovedu osuđenika iz Albanije na odsluženje kazne zatvora.

Radili pendreci

Robijaši iz tog dela spuškog zatvora odmah su se usprotivili i preduzeli mere kako bi onemogućili komandire da dovedu Albanca u ćeliju. Prema saznanjima crnogorskog "Dana", nekoliko njih stalo je na rešetke ulaza u to krilo.

Pošto pregovori nisu urodili plodom, šef smene pozvao je pojačanje kako bi sprečio da dođe do većih nereda.

Ubrzo su došli sprovodnici, koji su bili primorani da upotrebe sredstava prinude.

Odmah su identifikovani zatvorenici koji su organizovali pobunu, koji su sprovedeni u samice.

Telefoni u zatvoru

Pokušaji da se iza rešetaka unesu telefoni događaju se u ovom zatvoru gotovo svakodnevno, a dovitljivi zatvorenici svojim suludim idejama pomeraju granice.

Pre samo nekoliko dana, prilikom kontrole klima-uređaja koji je trebalo da uđe u zatvor, pronađeno je čak 17 telefona sakriveno u kesi u unutrašnjosti uređaja. Gotovo isti slučaj dogodio se krajem 2017, kada je 100 mobilnih telefona pronađeno u električnom šporetu namenjenom jednom od zatvorenika.

Među suludim pokušajima da svoje pakete dostave zatvorenicima izdvaja se slučaj s kraja 2018. godine, kada su dvojica muškaraca probili zaštitnu ogradu zatvora i prošetali do paviljona gde su preko žive prebacili paket koji je dospeo u ruke zatvorenika.

 

 

O svemu je obaveštena uprava UIKS-a, koja je inicirala pokretanje disciplinskih postupaka protiv robijaša koji su remetili mir i prekršili propise zatvora.

U Izveštaju o radu i stanju u oblastima Ministarstva pravde navedeno je da su tokom prehodne godine na osnovu rešenja ZIKS-a koja su potvrdili sudovi disciplinske mere izrečene za 279 zatvorenika.

U oblasti izvršenja krivičnih sankcija doneta su 294 drugostepena rešenja, odnosno 180 više u odnosu na 2017. godinu, po žalbi izjavljenoj na prvostepena rešenja Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija o disciplinskoj odgovornosti zatvorenika. U tim slučajevima doneto je 279 rešenja kojima se odbija žalba zatvorenika, 12 rešenja kojim se usvaja žalba i poništava prvostepeno rešenje i tri rešenja kojima se postupak obustavlja.

Jajima i dezodoransima na vođu "kavačkog klana"

RepublikaFoto: youtube.com/Vijesti Online

Napadi na čuvare, tuče robijaša, pokušaji krijumčarenja telefona i nedozvoljenih supstanci, pobune, namerno izazvani požari - samo su neki od incidenata koji su se proteklih godina dešavali iza zidina ozloglašenog crnogorskog zatvora u Spužu.

Verovatno najveću pažnju javnosti minulih meseci izazvalo je privođenje vođe kavačkog klana Slobodana Kašćelana (55) i visokorangiranog škaljarca Milića Minje Šakovića (31).

Pritvaranje njih dvojice odvilo se u samo nekoliko dana, a pre nego što su stigli, rukovodstvo kazamata je za njih dvojicu pripremilo ćelije sa dvadesetčetvoročasovnim nadzorom smeštene daleko jedna od druge. Uvedena su nova pravila, pa je tako odmah odlučeno da se njih dvojica ni u jednom trenutku ne smeju sresti niti na bilo koji način stupiti u kontakt.

Njih dvojica su čak i na zatvorske šetnje išli odvojeno, a sve kako bi se predupredili mogući incidenti. Međutim, do toga ipak nije došlo.

Naime, zatvorenici su organizovali pomalo bizaran napada na Kašćelana. Njega su drugi zatvorenici koji su bili na šetnji, dozivali kroz prozor, a jedan od njih kazao mu je da želi da ga pozdravi, pozivajući se na zajedničkog prijatelja. Ispostavilo se da je to bila klopka.

Kada je prišao prozoru, usledio je napad - zatvorenici su ga gađali dezodoransima i drugim sredstvima za higijenu koje je moguće nabaviti u zatvorskoj prodavnici, a letela su i jaja. Kašćelan je ovaj napad prijavio čuvarima zatvora, te su "dezodorans napadači" sankcionisani.

Tuča obezbeđenja dva klana

Nekoliko dana kasnije, pritvorenik Dragoljub Ćetković (33) iz Podgorice napao je Srđana Juriševića (35) iz Tivta tokom šetnje u zatvorskom krugu, zbog čega je Ćetković kasnije sankcionisan odvođenjem u samicu, prenela je tada crnogorska Pobjeda.

Ćetković je navodno blizak škaljarskom klanu, dok je Jurašević bio član suparničkog kavačkog klana. Obojica su u klanovima radili kao ozbezbeđenje.

Ubistvo Đurića

Incident koji je zaiteresovao i svetske medije dogodio se septembra 2016. godine, kada je iza zidina kazamata ubijen Dalibor Đurić. Na njega je, dok je išao ka teretani u Poluotvorenom delu zatvora, nepoznati snajperista pucao sa obližnjeg brda udaljenog 300 metara od ograde zatvira.

Nakon što je hitac odjeknuo, Đurić se uhvatio za grudi i pao na zemlju. U zatvoru je nastao opšti haos, odmah je pozvana i hitna pomoć koja je Đurića prevezla u bolnicu, ali je uprkos borbi lekaria preminuo od posledica povrede. Metak snajpera ga je pogodio direktno u srce.

- Metak je izašao na leđa i napravio veliku izlaznu ranu. Svi su pritrčali, a njemu je na usta počela da izlazi krv. Došli su službenici, ubačen je u njihov auto i odvezen je u bolnicu - kazali su tada u spuškom zatvoru.

Nedugo zatim, pojavila se informacija da Đurić nije ni smeo boraviti na poluotvorenom odeljenju, gde je prebačen samo nekoliko meseci pre ubistva, jer se znalo da je njegova bezbednost ugrožena. O ovoj likvidaciji istražitelji su pričali kao dobro organizovanoj i unapred pripremljenoj.

Najbliži srodnici ubijenog Đurića, majka Nevenka, supruga Aleksandra i njihovo dvoje maloletne dece tužbom su tražili 300.000 evra odštete od države zbog ubistva u zatvoru.

Masovne tuče, droga...

U intervjuu koji je objavila crnogorska "Pobjeda", jedan od zatvorenika čiji identitet nije otkriven, govoreći o svojim danima u zatvoru ispričao je da se osim droge u zatvoru mogu kupiti i telefoni.

- U kasnim satima čuje se svašta, jauci i vrištanje. Tuku se međusobno, a ponekad se i čuvari uključe - ispričao je on tvrdeći da se čuju glasovi devojaka, koje se dovode u posetu "privilegovanim pritvorenicima".

 

 

- Ako vam kažem da droge ima više nego na ulici, ne znam da li biste mi verovali. Ali tako je. Koliko puta ste čuli da čuvari rasturaju drogu, te da su zato i adekvatno kažnjeni? Ja ću vam reći. Nikada. Zarađuju oni pare i na druge načine. Jedan čuvar mi je nudio telefon koji je u TC "Gintaš" kupio za pet evra po ceni od 450. Znam da je isto radio i drugima i zarađivao dobre pare na tome - ispričao je anonimni robijaš za "Pobjedu".

Masovne tuče zatvorenika takođe su česta pojava, a jednom prilikom stradali su i zatvorski policajci, od kojih je njih šest završilo na Urgentnom centru zbog teških telesnih povreda, nakon što su ih robijaši iz paviljona B tukli tegovima i šipkama iz teretane.

Maltretiranje zabeleženo kamerom

Da mobilne telefone ne koriste samo za komunikaciju pokazao je slučaj video snimka iz jedne ćelije o kome su brujali svi mediji u regionu. Glavni akter videa osuđeni za dvostruko ubistvo Mašan Č. tukao je i zlostavljao cimera iz zatvorske sobe Milosava R. zvanog Bazuka, dok je treći robijaš sve to snimao mobilnim telefonom.

Prve sekunde snimka prikazuju Milosava R. koji sedi, Mašana Č. koji stoji nad njim i još dvojicu zatvorenika koji šetaju po sobi.

- Neću te udarat, neću te udarat. Snima čo’jek, pozdravi ga ovamo. Sad ćeš da mu se izviniš - naređuje Mašan Č. osuđeniku, koji u tom trenutku ustaje sa stolice i izvinjava se.

- Mile, izvini brate što sam te udario, nisam znao da si Mašanov drug - govori ovaj u kameru i istovremeno počinje da dobija šamare od zatvorenika.

Dok ga robijaš tuče, on osuđeniku kojem se izvinjava govori: "Dobar si momak", pa pada na stolicu od udarca. Mašan mu naređuje da spusti ruke. "Spusti ruke, bre", viče Mašan, dok ponovo udara "kolegu".

Istovremeno treći osuđenik, koji i ne pokušava da zaustavi zlostavljanje, govori zatvoreniku: "Spusti ruke, druže, kad te bije". Nakon dvadesetak sekundi ovaj naređuje osuđeniku da ustane i izvini se opet.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading