Pljačkaš veka, sakrio 2, 6 miliona evra u Srbiji: Po njemu je snimljen film, a sada je ponovo uhapšen

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čuveni pljačkaš veka Toni Musulin (48), francuski državljanin srpskog porekla poznat po krađi 11,6 miliona evra u Lionu 2009. godine, ponovo je uhapšen. Ovog puta, Toni je "pao" u Londonu kada je pokušao da promeni 50.000 evra za funte. Sumnja se da je upravo to deo novca koji je Musulin ukrao pre deset godina u Lionu, a koji je, vrlo moguće, krio u Srbiji.

RepublikaFoto: AFP
TONI MUSLIN U pljački u Lionu 2009. nestalo je 11,6 miliona evra

Kako su preneli francuski mediji, Musulin je pre nedelju dana došao u menjačnicu i doneo 50.000 evra koje je želeo da razmeni. Kako je pre toga već razmenio 4.500 evra i rekao da će se vratiti sa još 84.000 evra, to je postalo sumnjivo radnicima u menjačnici, koji su odmah alarmirali policiju, i on je uhapšen. Kako je Musulin ogromnu svotu novca koju je imao kod sebe opravdao prodajom ferarija, posle dva dana ipak je pušten.

NOVAC ZA BIZNIS

Francuski istražitelji sumnjaju da je novac koji je Musulin pokušao da razmeni u Londonu zapravo deo ukradenih miliona u spektakularnoj pljački 11,6 miliona evra u Francuskoj.

- Policija je posle te krađe pronašla devet miliona, dok 2,6 miliona nikada nije pronađeno. Zbog toga se ne isključuje mogućnost da je upravo taj deo novca lopov sklonio u Srbiju ili uložio u neki biznis u domovini. Pričalo se i da je on po izlasku iz zatvora često motorom putovao u Srbiju. Tonijeva majka je Srpkinja, a otac Hrvat, pa je imao gde da iznese i sakrije novac - pišu francuski mediji.

Pričalo se i da je on po izlasku iz zatvora često motorom putovao u Srbiju

Za novac koji je nedostajao Toni je govorio da ne zna gde je, jer su neke novčanice ispadale u transportu, dok je prenosio novac. Osuđen je na tri godine zatvora, a potom na još dve godine zbog lažne prijave krađe njegovog ferarija.

- Zatvorske dane provodio je učeći engleski jezik i baveći se sportom, a da li je reč o još jednom dobro isplaniranom poslu ili slučajnosti to što je sa ogromnim novcem uhvaćen baš u Engleskoj, samo se spekuliše, jer je do danas ostala misterija šta je uradio sa novcem, pošto su sve novčanice obeležene, kao i to gde je sakrio novac. Tamošnji istražitelji sumnjaju da je novac u Srbiji ili Hrvatskoj upravo zbog njegovog porekla - pišu Francuzi.

PLJAČKA IZ OSVETE

Inače, akter filmske pljačke koja se dogodila 2009. godine tada je bio za volanom blindiranog kamiona za prevoz novca koji je pripadao Banci Francuske. Vozač, Toni Musulin, tog dana je samo dodao gas i odjurio u nepoznatom pravcu kamionom u kom se nalazilo 11,6 miliona evra. Tri sata kasnije kamion je pronađen, ali bez novca!

Nekoliko dana potom pronađena je garaža koja je poslužila za skladištenje novca i razbacane novčanice koje Musulin nije stigao da spakuje. Pronašli su 9,1 milion evra, dok o sudbini preostalih 2,6 miliona zna samo Musulin. Jedanaestog dana od pljačke (16. novembra) predao se policiji u Monaku jer, kako je rekao, nije želeo doveka da beži, a cilj mu je bio da naškodi firmi u kojoj je radio jer nije bio zadovoljan uslovima rada, i u tome je uspeo.

PLJAČKA U BROJKAMA

  • 11,6 miliona evra opljačkao je Musulin
  • 9 miliona evra je pronađeno
  • 2,6 miliona evra nikada nije pronađeno
  • 185 država bilo je uključeno u potragu za njim
  • 5 godina robije dobio je za pljačku
  • 4 godine proveo je u zatvoru

Ko je Toni Musulin?

  • rođen 1970. godine, ima brata i sestru
  • njegov otac Vinko je u Francusku otišao sa 22 godine
  • prvi posao kojim se bavio bio je posao električara (kao i ocu)
  • vozač sigurnosnog kombija postaje devedesetih
  • pred pljačku podigao je sav novac sa računa 137.000 evra

 

Ferari, film i pesme o njemu

Toni Musulin je postao izuzetno popularan. O njemu je snimljen film "11,6" s poznatim francuskim glumcem Fransoa Klizeom u glavnom ulozi. Reperi su ga opevali u nekoliko pesama, štampane su i majice s njegovim likom, a u zatvoru je poštom dobio čak dvadesetak ponuda za venčanje! Prava je zvezda i na internetu jer ima svoj fan-klub na Fejsbuku. Uz sve to, bio je vlasnik i dva ferarija, čije posedovanje je opravdao činjenicom da je želeo da otvori agenciju za iznajmljivanje luksuznih automobila.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading