Da li je ovo pravda: Inspektorki za primanje mita od 20.000 evra samo godinu kućnog zatvora?!

Autor: Republika, Tanjug

Hronika

02.07.2019

13:32

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Beogradu preinačio je oslobađauću presudu, proglasio krivom i osudio na godinu dana kućnog zatvora Ratku Vranić, povodom optužbi da je kao inspektor poreske policije 2008. godine primila mito 20.000 evra, da ne bi podnela krivičnu prijavu za utaju poreza.

RepublikaFoto: Tanjug
Apelacioni sud

Protiv ove presude drugostepenog veća Apelacionog suda, pošto je na štetu okrivljene - dozvoljena je žalba u trećem stepenu, o kojoj će olučivati trećestepeno veće Apelacionog suda.

Njoj je ranije bila ukinuta oslobađajuća prvostepena presuda pa je ponovljeno suđenje, nakon kojeg je opet bila oslobođena od optužbi. Sada, glavni pretres pred Apelacionim sudom rezultirao je osuđujućom presudom.

Vranićeva je proglašena krivom jer je sredinom maja 2008. godine pa do 4. juna 2008. godine, kao inspektor Sektora poreske policije za grad Beograd, Ministarstvo finansija, zahtevala poklon od 55.000 evra, a potom od oštećenog uzela 20.000 evra. 

U presudi se navodi da je Vranićeva vršeći kontrolu poslovanja preduzeća „N“, utvrdila da je sa računa preduzeća, čiji je vlasnik sin oštećenog, podizana velika kolicina gotovog novca i to 27.000.000 dinara i da se radi o spornim isplatama, koje nije pratila odgovarajuca pisana dokumentacija. 

Da ne bi izvršila službenu radnju koju je morala da izvrši, ona je tokom aprila 2008. godine bez znanja i naloga odgovornih poreske policije neutvrdenog dana sredinom maja 2008. godine od oštecenog zahtevala da joj preda novac u iznosu od 55.000 da ne bi podnela krivicnu prijavu protiv sina oštecenog, zbog krivicnog dela utaje poreza i da ne bi prosledila nalog za vršenje terenske kontrole za obracun i naplatu poreza preduzeca „N“.

Foto: Ilustracija

Vranićeva je, prema presudi, 4. juna 2008. godine, u svom stanu, od oštecenog primila novac i to 20.000 evra.

Apelacioni sud smatra da iz dokaza nesumnjivo proizlazi da je ona izvršila krivično delo za koje se tereti.

Prilikom donošenja odluke o krivicnoj sankciji Apelacioni sud je imao u vidu društvenu opasnost izvršenog krivicnog dela i stepen krivične odgovornosti okrivljene ceneći istovremeno i olakšavajuće okolnosti koje se odnose na raniji život okrivljene, njene godine života, kao i činjenicu da je od izvršenja krivicnog dela protekao period od 11 godina, navodi se u obrazloženju odluke.

Otežavajuće okolnosti sud nije našao. Sud napominje da je navedenim okolnostima dao karakter naročito olakšavajućih okolnosti pa je Vranićevu osudio na kaznu kućnog zatvora od godinu dana.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading