PRESUDA CARINSKOJ MAFIJI: Svi oslobođeni, osim jednog muškarca!

Autor: alo.rs, Republika

Hronika

06.09.2017

17:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U Specijalnom sudu u Beogradu izrečena je presuda carinicima koji su 31. maja 2012. godine uhapšeni u akciji "Bazar", pod sumnjom da su državu oštetili za milijardu dinara.

RepublikaFoto: Tanjug
Svi članovi carinske mafije su oslobođeni krivice osim Steve Stojkova

Odlukom suda, svi carinici su oslobođeni osim Steve Stojkova, čiji je starački dom izgoreo u Pančevu prošle godine, kada je stradalo troje ljudi.

Stojkov je osuđen na dve godine zatvora i tereti se da je neistinito prikazivao količinu robe koju je carinio. Njemu će biti oduzeta i katarstarska parcela u Pančevu. Sudija je prvo izneo presudu za Stojkova, a zatim i za ostale okrivljene, koji su uhapšeni u akciji Bazar.

Među njima je i Žarko Radonjić, koji je bio označen kao vođa takozvane carinske mafije. Kada je sudija pročitao imena ostalih i rekao da se oslobađaju, najvećom sudnicom u Specijalnom sudu odjeknuo je aplauz, koji je predsednik sudskog veća morao da prekine kako bi pročitao presudu.

U ovoj akciji Služba za borbu protiv organizovanog kriminala, uhapsila je osam službenika Uprave carina i 14 direktora, odnosno privrednika, a kao vođa takozvane carinske mafije označen je Žarko Radonjić, vlasnik firme "Moraveks" iz Subotice. 

Oni se terete da su pri uvozu, robu iz azijskih i evroazijskih zemalja, za koju inače ne postoji obavezujući cenovnik, carinili po manjim cenima i na taj način oštetili državu.

Ono što je tokom suđenja ustanovljeno jeste da si uhapšeni carinici, carinili tu robu na isti način kako se ona carini i danas.

Tok dosadašnjeg suđenja je doveo do činjenica koje mogu biti dokaz da se ovde ne radi ni o kakvoj carinskoj mafiji već o montiranom procesu odnosno borbi protiv konkurencije.

Tokom suđenja oboreni su i nalazi veštaka koje je angažovalo Tužilaštvo za organizovani kriminal, pa je Sudsko veće Specijalnog suda u Beogradu, ovaj posao poverilo Zavodu za veštačenje u Beogradu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading