Obezbeđenje ga je izbacilo na pločnik ispred splava, Jovan (17) je umro od ekstazija, a njegova majka se i dalje pita samo jedno

Autor: novosti.rs, Republika

Hronika

18.06.2019

20:50

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Tačno godinu dana prošlo je od stravične smrti mladog Beograđanina Jovana Paunovića (18), koji je otišao na poznati beogradski splav u provod sa drugom i više se nikada nije vratio. Mladić je preminuo na Vojnomedicinskoj akademiji od prekomerene doze droge, a godinu dana kasnije njegova majka se pita - kako je moguće da za smrt njenog sina niko nije kriv?

RepublikaFoto: Republika
Jovan Paunović

Tog kobnog dana, Jovan Paunović je otišao na jedan dorćolski splav na žurku. Kada mu je u ranim jutarnjim časovima pozlilo, obezbeđenje ga je izbacilo na pločnik ispred splava.

Prolaznici koji su se našli na licu mesta odmah su mu priskočili u pomoć, pozivajući sve vreme hitnu pomoć.

Nakon četrdesetak minuta, mladić je prevezen na Vojnomedicinsku akademiju. Tamo je preminuo od posledice predoziranja ekstazijem i uprkos velikoj borbi lekara da spasu mladi život. Njegova smrt digla je celu Srbiju na noge.

Niko nije odgovoran

Za smrt tek punoletnog Jovana, kažu nadležni, niko se ne tereti, jer nema dokaza da je smrt posledica radnji nekog lica i uprkost tome što je porodica došla do saznanja da su Jovanu te večeri drogu prodale dve vršnjakinje. Jovanova majka Ana Paunović kaže za "Novosti" da nikada neće odustati od potrage.

- Mog sina ništa neće vratiti. Ja bih volela samo da znam na koji način je to istraga pokazala da niko nije odgovoran za njegovu smrt. Analiza Jovanove dlake govori da on nije ranije konzumirao narkotike. Godinu dana smo se borili da saznamo istinu. Ko mu je prodao drogu, ko stoji iza toga... Kako to da Hitna pomoć dolazi tek na poziv policije u mnogim slučajevima... On je te večeri uzeo narkotik iz "kućne radinosti". Jedna takva tableta je dovoljna da ubije nekoga - pita se Jovanova majka.

RepublikaFoto: Printscreen/Facebook/Mirjana M.
Mirjana Milić

Među prolaznicima koji su Jovanu pritekli u pomoć našla se i Mirjana Milić, njegova poznanica. Ona je sa njim otišla i na VMA, gde je sačekala Jovanovu porodicu. Tinejdžerova smrt ju je strašno pogodila, o čemu je pisala i na društvenim mrežama.

A onda je i ona nekoliko dana kasnije pronađena mrtva u jednom iznajmljenom stanu na Dorćolu. Prvi razultati pokazali su da je preminula, takođe, usled predoziranja.

Kako ističe Jovanova majka, desilo se ono što je moglo da se dogodi bilo kom detetu. Volja i organizacija nadležnih, uz budnu pažnju roditelja, kao i obrazovnih institucija, jesu ključne u ovoj borbi.

- Poenta je u tome da druga deca vide šta se dogodilo Jovanu. Njegova smrt ne sme biti besmislena. Deca treba da znaju šta može da im se dogodi. Sarađujem sada sa ljudima koji imaju iskustva u ovoj oblasti. Edukacija je ključna. Ali nije dovoljno jedno predavanje u školi s vremena na vreme. Treba im o tome govoriti od prvog razreda pa do kraja školovanja. Ako dopre makar do dela njih - značiće, sačuvaće nečiji život - zaključuje Jovanova majka Ana.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading