(VIDEO) ISTINA O ARKANU, TAPIJU I GIŠKI: Bezbednjak otkrio sve tajne srpske mafije!

Autor: Republika

Hronika

16.06.2019

11:02 >> 11:09

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nekadašnji visoki funkcioner DB Božidar Spasić otkrio je da li je srpsko podzemlje imalo svog bosa, kako je Giška angažovao Tapija kao "čistača" i zbog čega je Arkan postao neupotrebljiv za Službu.

Foto: Ilustracija

- Naša javnost to ne zna ali nije samo beogradsko i crnogorsko podzemlje angažovano i od strane službe. Mi smo u Sarajevu imali angažovane najelitnije pripadnike podzemlja. Isto i u Zagrebu, u Ljubljani… Ovde se pričalo da su samo iz beogradskog podzemlja radili za službu ali ne… radili su i ostali - kaže Spasić.

Prema njegovim rečima Giška je bio veoma ugledan pripadnik beogradskog podzemlja koji je napravio par grešaka u zemlji.

- I zato je morao da beži u inostranstvo. I tamo je obavljao poslove za nas. E, onda je propao jednog dana sa tim svojim biznisom, potukao se sa nekim Nemcem - rekao je Spasić.

Željko Ražnatović Arkan

Govoreći o Arkanu on kaže da je Željko Ražnatović bio regrutovan preko crnogorske tajne policije.

- Kad je uhapšen krajem 82 ili početkom 83 došao je njegov otac da vidi što je uhapšpen. Mi nismo intervenisali, on je pošteno odslužio svoju kaznu.

- Ali Arkan je 1983. godine postao beskoristan za Službu jer je ovde pucao na policajce i pozavađao se sa celim tim policijskim strukturama. I nismo mogli da ga više odbranimo od njih. Stalno smo dakle morali da obnavljamo tui našu mrežu - ispričao je Spasić.

Na pitanje da li je srpsko podzemlje imalo svog bosa Spasić kaže:

- Srpsko podzemlje nije imalo bosa. Imalo je kumove, donove… Braća Šaranović su bili neki donovi podzemlja. Bavili su se biznisom, kockarnicama… ovi ostalio su bili operativni. Nema kopije italijanske mafije ovde u Srbiji gde npr neki don sedi u nekoj vili i određuje ko će koga da likvidira. Ovi naši su sami morali da krče svoj put. Od devedesetih godina oni su prestali da budu usmereni deo podzemlja i postali su grupa za sebe iz čega su posle poizašli klanovi.

RepublikaFoto: youtube.com/ cvele krele
Dragan Malešević Tapi

Kako kaže među članovima podzemlja je uvek bila tanka linija surevnjivosti ko je jači.

- Tokom osamdesetih su to rešavali pesnicama, devedesetih kalašnjikovima, a kasnije su to rešavali bombama pod automobilima.

On kaže da su oni stvorili uslove da se "potpuno beznačajni kriminalci" kao što su Dušan Spasojević i taj Zemunski klan "stave da oni budu odlučujući faktor u podzemlju samo zato jer su uspeli da korumpiraju Službu, i sa njima je Služba zajedno delovala".

Prema njegovim rečima gro našeg podzemlja je prolazilo školu kroz Nemačku.

- Dragan Malešević Tapi je gradio svoju karijeru prvo na Francuskoj. Možete zamisliti da je on kao neko ko je imao 18 godina, il tako nešto, počeo da falsifikuje vozne karte Beograd-Pariz. Vi ste kod njega mogli da za 10 maraka kupite tu kartu koja je inače koštala 300 maraka. On je na tome izgradio neki svoj imidž - kaže on.

RepublikaFoto: intagram.com/legendedevedesetih
Giška

Ističe da je Tapi bio veoma privržen službi i da je dolazio u kontakt sa Službom zahvaljujući Giški.

- Za operaciju "Dunav" Giška je tražio da Tapi bude "čistač". I stvarno ako ćemo govoriti o školskom primeru kako je očistio tragove to je za Nemce i dan danas enigma. I tada na suđenjima niko nije spomenuo ko je ubio Stjepana Đurekovića jer su tragovi bili potpuno uništeni - ispričao je Spasić.

Kako kaže, Tapi je umeo da se hvali kako će oboriti režim.

- Umeo je kasnije da sa sobom vodi nekog Jovu koji je kao umeo da predviđa. Jedno veče je uspaničeno došao na sastanak sa mnom. I tad mi je rekao kako je Jova video da neko u jednoj zgradi u Ljubljani sedi i planira raspad Jugoslavije - rekao je Spasić.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Nenad

16.06.2019 15:59

Nikada u DB nike bio losiji covek od spasica tracare covek bez principa pa kako koji nestane on prospe kaku Bljak