Država staje na put korupciji: Direktor osumnjičen da je oštetio EPS za 819.000 dinara

Autor: Republika

Hronika

12.06.2019

13:33

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, Odeljenja za borbu protiv korupcije, u saradnji sa Sektorom unutrašnje kontrole i bezbednosti EPS-a i Posebnog odeljenja za suzbijanje korupcije Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu uhapsili su bivšeg rukovodioca pogona Priboj operativnog distributivnog sistema „EPS Distribucija“ G.L. (1969), zbog postojanja osnovane sumnje da je u više navrata, u periodu od 2015. godina do 2017., zloupotrebivši svoj položaj, oštetio to preduzeće za oko 819.000 dinara.

RepublikaFoto: Tanjug/S. ILIĆ
Foto: Ilustracija

Osumnjičeni se tereti da je naložio da se zameni energetski transformator od 160 kilovat ampera transformatorom od 400 kilovat ampera u Trafo-stanici „Raketa“, čime je umanjio troškove utrošene električne energije za priključenje hladnjače privrednog društva „R2 plus“. 

Na taj način G.L. je, iako je znao  da „R2 plus“ o svom trošku treba da zameni predmetni transformator, oštetio „EPS distribuciju“ za 399.677 dinara, koliki su troškovi zamene transformatora. 

Takođe, osumnjičeni se tereti i da je naložio da se, bez pravnog osnova, izvedu radovi na elektro-energetskim objektima u vlasništvu privrednog društva „Kladenac- elektro“ d.o.o. 

Radove su, kako se sumnja, novembra 2016. godine izveli zaposleni javnog preduzeća „Elektroprivreda Srbije“ i operator distibutivnog sistema „EPS distribucija“, čime je osumnjičeni, preduzeće u kome je radio, oštetio za 299.845 dinara. 

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Sumnja se i da je G.L. naložio zaposlenima u javnom preduzeću „Elektroprivreda Srbije“ da obave radove u vrednosti od 119.398 dinara na privatnoj Trafo- stanici „Pekić Munir“, za potrebe jednog fizičkog lica. 

Osumnjičeni se tereti da je sve radnje koje je preduzeo prikazao kao redovno održavanje elektro-energetskih objekata u vlasništvu operatora distributivnog sistema. 

Zbog postojanja osnovane sumnje da je počinio krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica osumnjičenom G. L. je određena mera zadržavanja do 48 sati i on će uz krivičnu prijavu biti priveden Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije, Višeg javnog tužilaštva u Kraljevu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading