KO NE ZARADI, SPAVA NA TROTOARU S KEROVIMA: U Novom Pazaru prosjačka mafija otvoreno dovozi decu i raspoređuje na "radna mesta"

Autor: blic.rs

Hronika

09.06.2019

03:42

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Na društvenim mrežama ovih dana kruže snimak i fotografije na kojima se vide osobe koje primoravaju decu, ali i odrasle da prose ulicama Novog Pazara, a potom im taj novac uzimaju.

Foto: pixabay.com
Ilustracija

Na snimku objavljenom na popularnoj fejsbuk stranici "Stari Dedo" vidi se muškarac okružen decom u Ulici 28. novembra (pešačka zona), a u opisu videa se navodi da on njih primorava da prose, "da ih obiđe nekoliko puta u toku dana i pokupi sav novac".

Ova stranica objavila je i fotografije kombi vozila kojim se, navodno, prosjaci dovoze u Novi Pazar, a ispred kojeg stoje dva muškarca koja decu i mlade majke raspoređuju na lokacije na kojima će da prose.

Građani Novog Pazara sa kojima smo razgovarali kažu da broj prosjaka iz dana u dan raste, da se uglavnom radi o deci, majkama sa bebama ili odraslima koji su slepi ili imaju neko oboljenje, a da obično “operišu” u centralnoj pešačkoj zoni, koja je prepuna ugostiteljskih objekata sa letnjim baštama.

Foto: youtube.com/Paparazzo Lov // DNK
Ilustracija

- Ovo je postalo strašno, ova deca su žrtve. Dok popijem kafu, njih deset dođe i moli za novac, uglavnom su bosi, oskudno odeveni, bilo da je kiša, sneg, sunce. Idu od terase do terase, obiđu sve i onda u krug. Kao da imaju zadatak da drže taj rejon, a onda u jedno vreme dođe druga grupa mališana i nastavi "posao" – priča Damir.

Konobar kafića dobacuje da je u nekoliko navrata video automobile prepune dece koje nepoznati muškarac doveze u centar grada.

- Javna je tajna u Novom Pazaru da je ovo sve organizovano i da ova deca ne prose tek tako. Policija i Centar za socijalni rad ne obavljaju posao kako treba i ne rade ništa na sprečavanju prosjačenja. Žao mi je dečice, ali i ostalih građana. Oni nešto stariji znaju da budu i agresivni, napadaju žene, otimaju, bacaju petarde ili čupaju cveće – dodaje on.

Foto: Tanjug/AP

Policija: Tri prijave ove godine, u 2018. šest

Međutim, prema zvaničnim podacima Policijske uprave u Novom Pazaru, na teritoriji koju oni pokrivaju, gotovo i da nema prosjačenja.

- Tokom 2018. godine podneli smo šest prekršajnih prijava protiv osoba zbog ugrožavanja spokojstva građana ili narušavanja javnog reda i mira prosjačenjem, dok smo za pet meseci ove godine, zbog istog prekršaja, podneli tri prijave – kažu u Policijskoj upravi Novog Pazara.

Izvor “Blica” u policiji dodaje da se prosjačenjem uglavnom bave deca iz nehigijenskog naselja Blaževo, udaljenog desetak kilometara od Novog Pazara.

- Njih uglavnom dovode u centar grada i tu ih ostavljaju da prose. Neretko ta deca, nakon celodnevnog prosjačenja, spavaju na otvorenom ili u pasažima zgrada. Moguće i da ih “poslodavci” na taj način kažnjavaju i ne žele da ih vrate kući – dodaje naš izvor.

Međutim, i pored svih tih saznanja, ovim problemom se niko ozbiljnije nije pozabavio, niti utvrdio da li pored teranja na prosjačenje, postoje i indicije za neka teža krivična dela, poput trgovine ljudima.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (1)

Loading
Ela

09.06.2019 15:06

Istina živa,centar je prepun dece i zena sa bebam,policija prolazi i neobazire se....sve postaje jedan veliki cirkus a u svemu tome jadna deca.