U Kruševcu veliki broj prijava zbog nestalih beba

Autor: Novosti, Republika

Hronika

26.05.2019

06:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Veliki broj roditelja širom Srbije sumnja da su se njihova tek rođena deca našla u lancu trgovine. U tužilaštvu kažu da policija još prikuplja potrebna obaveštenja, a dalji koraci nisu poznati

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Čak 81 prijava podneta je Osnovnom javnom tužilaštvu u Kruševcu zbog sumnje da su bebe nestale iz porodilišta - saznaju "Novosti". Kako je potvrđeno u ovoj instituciji, prijave su podnosili roditelji zbog sumnje da su njihova tek rođena deca proglašavana mrtvom, da bi im se ubrzo potom izgubio svaki trag.

Pomalo uspavanu priču o otmicama i trgovinom novorođenčadi naglo je razbuktalo nedavno otkriće Vladine komisije za istinu o bebama da je dokumentacija o usvojenjima Centra za socijalni rad u Aleksincu - nestala. Ova činjenica ukazuje na sumnju da su tek rođena deca pod velom usvojenja i sa fingiranom dokumentacijom prosto otimana iz porodilišta. Centar ovih nečasnih rabota, prema mnogim indicijama, bio je Kruševac. Roditelji koji sumnjaju u zvanične verzije smrti svoje dece godinama traže istragu, ali istina do danas – izmiče.

- U svim ovim predmetima, po podnetim prijavama, zatraženo je od kruševačke policijske uprave da prikupi potrebna obaveštenja - kaže zamenik javnog tužioca Osnovnog javnog tužilaštva Kruševac Saša Avramović. - Do sada, policija nije prikupila dodatne informacije, a nakon dostavljanja izveštaja uslediće dalje aktivnosti tužilaštva u pogledu podnetih krivičnih prijava.

U Kruševcu 1975. godino "umrlo" 46 beba od kojih nijedna nije sahranjena na kruševačkom groblju

Podnošenje prijava nadležnom tužilaštvu usledilo je nakon obijanja pragova arhiva, bolnica, matičnih službi... Ovim putem prošla je Dušanka Mijajlović(81), patronažna sestra iz Trstenika, koja se nada istini o svojoj bebi koja je na svet došla 7. aprila 1977. godine.

Prema zvaničnom objašnjenju, njena beba je preminula u porodilištu tri dana po rođenju. Potvrda iz RFZO o korišćenju porodiljskog bolovanja bezmalo je jedini dokaz njene trudnoće.

Roditelji otete dece ne predaju se u borbi za istinu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Istog dana se porodilo šest žena, a samo mene nije bilo u evidenciji, iako sam rodila devojčicu, koja je bila u inkubatoru. Trećeg dana su mi saopštili da je umrla - svedoči Dušanka.

Ni slučaj Slavice Mladenović (54) iz Velikog Šiljegovca kod Kruševca nije dobio epilog. Slavica je svedočila, za "Novosti", da je pre nego što je 2003. konačno dobila rezultate obdukcije bebinog tela, gde je kao uzrok smrti naveden hidrocefalus, za dete uredno dobijala pozive za predškolsko, vakcinaciju, kao i da je dete imalo čak i matični broj!

- Bila sam u teškom stanju, pod injekcijama, kada mi je sestra donela papir i rekla da zbog hitnog carskog reza to potpišem. Ni danas ne znam šta sam potpisala - priča Ljiljana Milovanović, još jedna iz grupe ojađenih majki. Zbog kontradiktorne dokumentacije više službi, ona tvrdo veruje da je njena devojčica rođena 3. marta 1975. godine - oteta iz bolnice.

Ona raspolaže i statistikom iz koje se vidi da su 1975. godine u kruševačkom porodilištu rođene 2.094 bebe, a da je umrlo - 46, i to samo iz grada Kruševca. Među njima je bilo 30 dečaka i 16 devojčica. Nijedna beba, međutim, nije sahranjena na kruševačkom groblju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading