BEZ MILOSTI PREMA ŽENI KOJA JE UBILA MUŽA: Presuđeno medicinskoj sestri koja je suprugu ubrizgala cijanid

Autor: blic.rs/informer

Hronika

20.04.2019

20:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Irena Šarkanj (55), medicinska sestra iz Horgoša, osuđena na 13 godina zatvora za ubistvo muža Ištvana Šarkanja (63) trovanjem cijanidom u Opštoj bolnici u Subotici, nije uložila još žalbu na presudu, ali Više javno tužilaštvo jeste.

RepublikaFoto: pixabay.com

Nakon izricanja presude u Višem sudu u Subotici 8. marta na odluku sudskog veća da medicinska sestra odleži kaznu zatvora u trajanju od 13 godina jer je mužu ubrizgala cijanid dok su mu lekari spašavali život na Hitnom prijemu bolnice, VJT je uložilo žalbu jer smatra da je kazna mala za krivično delo ubistvo cijanidom.

- Za sada redovan pravni lek na konačnu odluku dalo je VJT, ali rokovi za žalbu još uvek nisu istekli. Odbrana bi žalbom trebalo da pobije celu presudu za šta treba više vremena od žalbe koja se samo odnosi na delu o kazni. Može se očekivati i žalba advokata medicinske sestre – kažu u Višem sudu.

U VJT potvrđuju da smatraju da je 13 godina malo za krivično delo koje je počinila medicinska sestra.

- Treba teža kazna i žalili smo se na odluku o kazni. Odbrana će sigurno uložiti žalbu i tražiće ukidanje kazne, ali mi ostajemo pri stavu da je i 13 godina malo – kažu u VJT.

Slučaj koji je šokirao Srbiju kada su zdravstveni radnici prijavili sumnjivu smrt i koleginicu, suprugu preminulog pacijenta, dogodio se 19. februara prošle godine. Sve se odigralo na Hitnom prijemu u Subotici na koji je nesrećni čovek iz Horgoša stigao zajedno sa suprugom, zaposlenom u subotičkoj bolnici na Odeljenju ginekologije.

Foto: pixabay.com

Zbog bolova u predelu stomaku urađene su mu pretrage i dok je dežurni lekar ispisivao otpusnu dokumentaciju, pošto je zaključak lekara bio da ne treba da bude hospitalizovan, Ištvan Šarkanj se srušio i krenula mu je pena na usta. Hitno su ga reanimirali na istom odeljenju i u toku reanimacije njegova supruga mu je prišla i kroz kanilu na ruci je ubrizgavala tečnost nakon čega svi životni parametri Šarkanja padaju i on umire.

Od početka suđenja odbrana je imala primedbe na dokaze, uviđaj za koji se ispostavilo da nije urađen u bolnici, istragu, izjave svedoka i dokumentaciju o slučaju, dok je zamenik tužioca Branislav Rankov prilikom izricanja presude u sudnici ponovio stav VJT.

- U prilog tvrdnji da je ona ubrizgala cijanid posebno idu iskazi svedoka koji su bili u blizini kada je okrivljena iz šprica 10 mililitara ubrizgala 7,59 mikrograma cijanida po mililitru. Utvrđena je doza sedam puta veća od smrtonosne. Veštak sudske medicine je rekao da je smrt nasilna i da je nastupila usled trovanja cijanidom – rekao je Branislav Rankov.

Foto: Photo by Danielle Dolson on Unsplash

Irena Šarkanj od početka negira da je otrovala muža i tvrdi da je u špricu bila voda, dok prema rečima sudije Gordane Kojić "dokazi potvrđuju nalaze optužnice".

Obrazlažući presudu sudija je navela da postupak nije dao odgovor na motiv. Iako Šarkanjeva tvrdi da je bila u dobrim odnosima sa mužem i da su imali skladan brak, sudsko veće je zaključilo "da odnos, za koji ona navodi da je bio bez problema, sigurno nije bio takav".

- Nakon otkaza je bio nezadovoljan. Konzumirao je alkohol, ali nije bio nasilan po tvrdnji optužene – rečeno je u sudnici prilikom izricanja presude. Konačnu odluku, po žalbi, doneće Apelacioni sud u Novom Sadu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading