Mirin saborac za Srpski telegraf otkriva: Ovo je bila njena poslednja želja

Autor: I. Ž. - B. P. - J. J.

Hronika

15.04.2019

05:48

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mirjana Marković (77), udovica bivšeg predsednika SR Jugoslavije, preminula je juče oko 15.30 u Rusiji ne dočekavši da joj se ispuni želja da umre u Srbiji, koju je Srpskom telegrafu preneo njen bliski saradnik Dragoljub Kočović. Markovićeva je preminula u bolnici u Sočiju, gde je imala četiri operacije.

Mira Marković

- Najviše bih volela da se vratim u Srbiju, ali ne pod uslovom da me odmah sa aerodroma vode u CZ - preneo nam je Mirine reči Kočović i naglasio da joj je cilj bio da skine ljagu sa Miloševićevog imena.

BORBA SA BOLEŠĆU

Vest o smrti Markovićeve, koju je porukom dobio od njenog sina Marka Miloševića, Kočović je teško podneo.

- Marko je nama koji smo bliski sa porodicom poslao poruke da nas obavesti o Mirinoj smrti. Marija se nije oglasila, ali sam siguran da će ona ovo teško da preživi, ipak majku nije videla tolike godine - kaže Kočović i dodaje da ne zna gde će Markovićeva biti sahranjena, ali da je uveren da Marko i Marija ne bi dozvolili da im se majka sahrani u Srbiji. On podseća da se Miloševićeva udovica junački borila sa bolešću.

RepublikaFoto: ST/N. MANDIĆ
Toma Fila

Fila: Ni grob nije mogla da poseti

Advokat Toma Fila kaže da mu je žao što je Mira umrla, a da nije mogla da se vrati u zemlju da poseti grob svog muža.

- To je na dušu svih vlasti - rekao je Fila.

- Prilikom našeg poslednjeg razgovora, onog dana kada je u Beogradu oborena presuda, u jednom momentu mi je rekla: "Čim mi bude bolje, javiću ti se." Znao sam da joj je teško - seća se Kočović i dodaje da se Mira retko kome javljala. Kaže da zna da je Mira ostavila beleške "koje će možda nekada neko objaviti", ali nije siguran da li je sastavila i testament.

Dačić: SPS će pomoći oko sahrane

Predsednik SPS Ivica Dačić uputio je saučešće porodici Milošević. On je u telegramu poručio da je SPS spreman da u dogovoru sa porodicom i Udruženjem Sloboda pruži pomoć u organizovanju sahrane.

- Ono što je ona propatila, da je stavljaju na stub srama, ne bih poželeo ni najgorem neprijatelju. Tri žene u istoriji srpskog naroda, Prokleta Jerina, Draga Mašin i Mira Marković, doživele su od svog naroda da budu na najgori način žigosane - rekao je Kočović za Srpski telegraf.

Žalila što ne viđa ćerku

Govorila je da sanja dan kada će se vratiti kući u Požarevac, ali je bila svesna da joj je taj san sve dalji. Žalila je što od bekstva u Rusiju nije videla ćerku Mariju, koja živi u Crnoj Gori.

- Rastavljeni smo, tako reći, nasilno i to je ono što me boli. To je nešto najstrašnije što jednom roditelju može da se dogodi - priznala je Mira.

Njen sin Marko živeo je zajedno sa njom u Moskvi.

MNOGI SE POTRESLI

Uroš Šuvaković, nekadašnji funkcioner SPS i službenik DB za vreme Miloševića, poručio je da mu je "profesorke Mire Marković žao, najpre kao voljene supruge našeg predsednika Miloševića".

- Imala je duboko izražen politički senzitiv i nepravedno je stigmatizovana i kao takva je umrla u izgnanstvu posle 16 godina progona iz Srbije. Bila je veliki intelektualac, mnogi su je ismevali iako se njene prognoze danas obistinjuju - rekao je Šuvaković.

RepublikaFoto: Tanjug/D. KUJUNDŽIĆ
Nikola Šainović

Nikola Šainović, bivši premijer Srbije

Sa njenom smrću završena je jedna era. Njena uloga u političkom životu je bila preuveličana. Uticaj koji joj se pripisuje je bio veoma mali kod strateških odluka kakve su bile ratovi, Dejton. Njen uticaj je pojačan kada je JUL ušao u vlast, ali sve istorijske odluke su van njenog ključnog uticaja i Milošević ih je donosio sam.

Bivši generalni direktor Politike i jedan od najbližih Miloševićevih saradnika Dragan Hadži Antić potresao se zbog smrti Markovićeve, kao i bivši predsednik SRJ Zoran Lilić.

- Dobro sam je poznavao. Neka joj je laka zemlja. Šteta što nije umrla u Srbiji, kako je želela, nego tamo daleko - kaže Lilić.

Ubila je upala pluća

Dragan Radević iz Udruženja Sloboda, koji je svakodnevno bio u komunikaciji sa Mirom, kaže da je njeno stanje popravljalo i da je u subotu bila stabilno.

- Upala pluća je bila kobna. Ona je pre dva meseca pala i slomila desnu ruku u zglobu. To se iskomplikovalo jer je usled pada došlo do poremećaja želuca. Nakon intervencije, nije mogla ništa da jede. Od ležanja je dobila upalu pluća, koja ju je uz oslabljen imunitet dokrajčila - kaže Radević.

Bivši šef diplomatije SRJ Živadin Jovanović smatra da je učinjena velika nepravda zbog političkog izgnanstva Miloševićeve udovice.

ČINJENICE

- rođena 10. oktobra 1942. u Požarevcu.

- radila je kao profesor sociologije na PMF

- članica Ruske akademije društvenih nauka, profesor Moskovskog državnog univerziteta

- jedan od osnivača JUL i prva predsednica te stranke, koju su činile 23 levičarske i komunističke partije

- njena stranka bila glavni koalicioni partner Miloševićevoj Socijalističkoj partiji Srbije (SPS)

- Apelacioni sud u Beogradu nedavno je ukinuo presudu kojom je Markovićeva osuđena na godinu dana zatvora zbog zloupotrebe službenog položaja i naložio novo suđenje

- 2003. pobegla iz Srbije u Rusiju, koja joj je 2010. dala politički azil

- 2005. Interpol Srbije raspisao poternicu, koja je još na snazi

- Protiv Mire i njenog sina Marka 2006. pokrenuta i istraga zbog sumnje da su učestvovali u švercu cigareta

- njeno ime pominjalo se i u istrazi ubistva Slavka Ćuruvije

- Vlast je odgovorna što nije dala garancije da se Mira vrati u zemlju u kojoj je živela i radila kao supruga predsednika Srbije i SRJ, što nije dopustila da dođe na sahranu svog muža i da poseti grob svog muža - rekao je Jovanović.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading