FIRER OSLOBOĐEN: Goranu Davidoviću ukinuta presuda!

Autor: Tanjug

Hronika

09.04.2019

15:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Apelacioni sud u Novom Sadu pravosnažno je, posle 12 godina krivičnog postupka, odbio optužbu protiv vođe zabranjene organizacije Nacionalni stroj Gorana Davidovića, zvanog Firer, i Nedeljka Pešića za izazivanje nacionalne, rasne i verske mržnje i netrpeljivosti na antifašističkom skupu u Domu vojske u Novom Sadu, 2007. godine.

RepublikaFoto: youtube.com/NSF Srbija
Goran Davidović Firer

Optužba je odbijena jer je reč o već presuđenoj pravnoj stvari, navodi se u informaciji objavljenoj na sajtu Apelacionog suda, koji je, usvojivši žalbe odbrane, preinačio presudu kojom su Pešić i Davidović prošle godine bili proglašeni krivim i osuđeni na 14 meseci, odnosno na godinu dana zatvora.

Prva informacija koju su ranije danas preneli mediji zasnivala se na informaciji koja je objavljena na Davidovićevom sajtu - da je Goran Davidović zvani Firer, oslobođen od optužbi.

Međutim, optužba je odbijena iz procesnih razloga - jer je reč o već presuđenom predmetu u drugom, prekršajnom postupku, a prema zakonu se ne može dva puta suditi zbog istog događaja.

Apelacioni sud je ukazao da je utvrdio kako je prvostepena presuda zahvaćena bitnom povredom odredaba krivičnog postupka jer postoji okolnost koja trajno isključuje krivično gonjenje, s obzirom da se radi presuđenoj stvari, s obzirom da je protiv njih već vođen i pravosnažno okončan prekršajni postupak povodom istog događaja, a što isključuje krivično gonjenje.

Taj sud podseća da je odlukom Opštinskog organa za prekršaje u Novom Sadu u odnosu na Davidovića obustavljen prekršajni postupak zbog prekršaja iz Zakona o javnom redu i miru, dok je Pešić pravosnažnom odlukom istog organa proglašen odgovornim i kažnjen kaznom zatvora od 25 dana.

Sporni incident se dogodio kada je učesnike Antifašističke šetnje "Stop fašizmu" u Dunavskoj ulici napala grupa pripadnika Nacionalnog stroja koji su se okupili u Domu vojske i pored policijske zabrane i i započeli verbalni i fizički sukob sa učesnicima antifašistickog skupa, bacajući kamenice i tvrde predmete na njih.

U okršaju kamenicama je pogođeno nekoliko građana, među kojima i tadašnji šef novosadske kancelarije Helsinškog odbora za ljudska prava Pavel Domonji.

Deo Davidovićeve grupe ranije je osuđen u prekršajnom postupku a dvojica okrvljenih su zaključila sporazume o priznanju krivice sa tužilaštvom.

Davidović zvani Firer je ranije pred novosadskim pravosuđem pravosnažno osuđen, jer je krajem 2005. godine sa svojom grupom upao na antifašističku tribinu Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, gde su verbalno i fizički napali učesnike.

Ustavni sud je 2011. godine zabranio delovanje "Nacionalnog stroja".

Jedanaest godina dug proces

Optužnica protiv vinovnika ovog incidenta je podignuta decembra 2008. godine, a njome su se Davidović, Dolf Pospiš i Nedeljko Pešić teretili za izazivanje nacionalne, verske i rasne mržnje i netrpeljivosti.

Pospiš je tokom postupka priznao krivicu i osuđen je na godinu i četiri meseca zatvora, a zbog nasilničkog ponašanja optuženi su bili Radomir Dickov, Uroš Stojanović, Daniel Petrović, Vladan Negovanović, Predrag Milovanović i Predrag Golubović.

Milovanović se takođe nagodio sa tužilaštvom i osuđen je na šest meseci zatvora zbog nasilništva, Dickov je osuđen na 7 dana zatvora, Golubović na 10 dana, Stojanović na 15 dana, Petrović na 25 dana zatvora, a protiv Negovanovića je obustavljen postupak.

 

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading